Голямата миграция на 300 хил. фирми към свободния пазар на ток

Министерството на енергетиката публикува инструкции какво да правят засегнатите

Голямата миграция на 300 хил. фирми към свободния пазар на ток

Инструкции със стъпките, които небитовите потребители на електроенергия трябва да предприемат, заради извеждането им на свободния пазар на ток  от 1 октомври 2020 г. и за да не плащат скъпи сметки, публикува в петък Министерството на енергетиката.

Целта е около 300 хиляди фирми, които са засегнати от поправките в Закона за енергетиката, приети под натиска на Европейската комисия за освобождаването на електроенергийния пазар, което България бави от години и е последната страна член, която още не е с напълно пазарни цени на тока.

Битовите клиенти засега остават на защитения пазар, където цените се определят от комисията за енергийно и водно регулиране. Предвижда се те също да трябва да си търсят търговци на ток, но извеждането им ще стане на два етапа – до 2023 и 2025 г., какъвто ангажимент е поела България пред Европейската комисия.

Засегнатите от промяната клиенти трябва да получат до 26 юли уведомление от всяко от електроснабдителните дружества - "ЧЕЗ Електро България", "ЕВН България Електроснабдяване", "Енерго-Про Продажби" и "ЕСП Златни пясъци", че ще им бъде спряно  от 1 октомври 2020 г. електрозахранването. Отделно тези дружества трябва да публикуват в същия срок на сайтовете си списък с потребителите си, които са длъжни да си намерят търговец на ток.

Това означава, че тези 300 хил. абонати трябва да започнат да си търсят търговци, а фирмите, които са длъжни да обявят обществени поръчки да сторят това. Срокът за сключването на договори за доставка на електроенергия трябва да приключи до 30 септември. Месец по-рано енергийният регулатор трябва да е одобрил образец на типовия договор, с който да се уреждат условията за доставка на електрическа енергия в периода 1 октомври 2020 – 1 юли 2021 г. на фирмите, които не са си намерили свободен търговец. Ако нямат договор, те автоматично ще бъдат прехвърлени от обществения доставчик, към който са, на търговеца на ток на същата компания и ще се сключи този типов договор. Целта му е да се осигури преходен период, за да не отидат потребителите директно на доставчик от последна инстанция, цъдето тарифите са доста по-високи от тези на борсата за ток.

От енергийното министерство информират небитовите клиенти, че могат да видят кои са лицензираните търговци на ток на сайта на КЕВР. До края на 2020 г. регулаторът ще трябва да разработи платформа, на която абонатите ще могат да сравняват офертите на търговците и да избират най-изгодните цени според своя профил на консумация на електроенергия.

Търговците на електрическа енергия са длъжни да предоставят на оператора на платформата ежемесечно актуална информация за офертите си за крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 кВтч.

Ведомството предупреждава засегнатите потребители, че трябва да са активните страни в търсенето на търговец на ток, защото ако не направят това до края на юни 2021 г., ще трябва да плащат доста по-скъпо за електроенергията. Нито един от клиентите обаче няма да остане без електрозахранване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?