Голямо находище на газ е открито в румънския черноморски шелф

Румънският клон на австрийската компания OMV и американската Exxon Mobil изчислиха, че може да има между 42 и 84 милиарда кубически метра газ в участък от румънския шелф на Черно море, който те разработват съвместно, съобщи информационният сайт Хотнюз, цитиран от БТА в сряда.

Количествата, определени според предварителни оценки на групата О Ем Ви, се равняват на общото потребление на Румъния за период от 2-4 години.

В началото на този месец Петром и Ексън обявиха, че първата сонда за дълбоководни проучвания в румънския сектор от Черно море е показала наличие на природен газ. Тогава двете компании заявиха, че е твърде рано да се определи количеството му.

Първата сонда – Домино-1 - се намира в участъка Нептун, на 170 километра от брега, във води с дълбочина около 1000 метра. Сондажните дейности започнаха в края на миналата година.

Петром и Ексън сключиха през 2008 г. споразумение за съвместна експлоатация на потенциалните залежи на въглеводороди в зоната Нептун на румънския черноморски шелф, напомня агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?