Голямо земетресение в Калифорния може да има по-рано от прогнозираното

Катастрофално земетресение, което според учените ще порази Калифорния в близко бъдеще, може да се случи още по-рано от очакваното, смятат специалисти от университетите на щатите Калифорния и Аризона, като се базират на нови проучвания, предаде Франс прес в неделя.

Експертите са анализирали честота на трусовете през последните 700 години в участък от прочутия разлом Сан Андреас, разположен на мястото където се срещат Тихоокеанската и Американската тектонични плочи. Разломът прекосява Калифорния от север на юг.

Изследванията, извършени в сектора на разлома на Каризо плейн, на 160 км северозападно от Лос Анджелис показват, че броят на големите земетресения там е бил много по-голям отколкото са мислели учените и че те са ставали в интервал от 45 до 144 години.

Последното голямо земетресение в региона, това в Форт Техон датира от 1857 г., тоест отпреди 150 години и беше с магнитуд от 7.8.

Според учените от двата университета широко разпространената идея, че голямо земетресение по разлома Сан Андреас става на всеки 200-400 години е погрешна.

Геолозите по принцип говорят за 70 процента вероятност катастрофално земетресение в Калифорния, най-населения американски щат, да има в идните 30 години.

Споделяне

Още от Свят