Лидерът на ДСБ:

Голямото различие между Реформаторския блок и ГЕРБ е съдебната реформа

"Синьо единство": Не са възможни общи листи с партията на Бойко Борисов

Голямото различие между Реформаторския блок и ГЕРБ е съдебната реформа

Наред с други принципни различия основната пречка за общи действия между Реформаторския блок и ГЕРБ е отношението на бившите управляващи към съдебната реформа, коментира в сряда пред "Нова телевизия" лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той допълни, че в Реформаторския блок нямат доверие към ГЕРБ, доверие нямат и потенциалните избиратели на блока.

Повод за коментара на Кънев появилите се в някои вестници станаха неофициалните информации, че председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс вика в Брюксел на неофициална среща през септември лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на партиите от Реформаторския блок. Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов потвърди за срещата и не отрече, че ЕНП ще пробват да убедят ГЕРБ и Реформаторския блок да водят общи действия. Лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа коментар на тази информация.

"Между нашите партии и ГЕРБ стои най-вече въпросът с реформата в правосъдието. И няма как след 4 години на власт, в които ние всички сме натискали към такава реформа, много активно, ГЕРБ да кажат ние го имаме в програмата. Някакъв много по-сериозен отговор трябва, за да си вярваме, че можем да я направим заедно. В момента няма такова доверие (между Реформаторския блок и ГЕРБ) и няма го в избирателите", коментира Кънев.

Той обясни, че темата за съдебната реформа ще стане един от четири основни стълба в общата управленска програма на реформаторите. Кънев спомена като втори стълб икономическата политика.

"Аз многократно поставям тази тема за промяната в правосъдието, във вътрешния
ред, в сигурността, което означава правата на гражданите, законността и в крайна сметка богатството, защото без законност няма, няма честно богатство. А други колеги от Реформаторския блок, хора от гражданското общество системно натъртват този най-голям дефицит на управлението на ГЕРБ", каза лидерът на ДСБ.

Той спомена като участници в експертната група на Реформаторския блок икономистите Любомир Христов и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

"Икономическата политика ще бъде погледната (в политическата платформа) от съвсем различен ъгъл от досегашния, а и по един много по-сериозен и отговорен начин. В момента активно работи един екип, който е с най-сериозните имена в България, както от по-либералното крило, така и от по-умереното консервативно крило, икономически експерти", каза още Кънев.

Лидерът на ДСБ отчете и последните социологически изследвания, които дават на Реформаторския блок по-голяма електорална подкрепа от тази на ДПС.

"Това са устойчиви данни от различни социологически агенции. Повечето са от месец юли или първите дни на месец август. Те показват 7 до 8 процента от общия брой избиратели, което значи устойчиво трета политическа сила, значително пред ДПС. Това са 15% от бюлетините на реални избори", каза още Кънев.

Преди ден социологическата агенция "Галъп" обяви, че ако Реформаторският блок се яви на избори, то той би спечелил 7% от всички гласове. Изследването обаче не отчиташе ефекта от присъединяването на СДС и БЗНС към коалицията.

Лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов коментира пред БНР, че това е доста оптимистичен старт за проект, който съществува от един месец.

"Тези 7 процента се наблюдават в момента за нещо, което повечето от хората не разпознават ясно като образ. Този вот всъщност, така, е всъщност една симпатия към това, което се
случва, и една силна заявка за това, че хората наистина искат да видят едно обединение, което да отстоява, как да кажа, принципно промяна в българската политическа система и всъщност да отстоява всичко, за което и протестиращите вече толкова време... искат", обясни Панчугов.

По темата за срещата в Брюксел той обясни, че общи листи между Реформаторския блок и ГЕРБ няма как да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?