Гонка, стрелба, побой и наказани полицаи в Казанлък

Сн. БНТ

Дрогиран шофьор вдигна на крак полицията в Казанлък в неделя сутринта заради рисково скоростно каране по улиците на града. След дълго преследване и стрелба полицаите все пак успяват да го спрат. След задържането му обаче, униформени служители му нанасят побой, заснет от случаен свидетел,. Те са отстранени от работа до изясняване на случая, предаде БНТ.

Преследването на шофьора - нарушител продължава около 20 минути по улиците на Казанлък и извън града, като това създава голям риск за другите участници в движението. В залавянето участват три полицейски екипа. Задържаният шофьор освен че е дрогиран се оказва, че е и без книжка. Той е 25-годишен криминално проявен, осъждан. Има и предишни нарушения на пътя. Полицаите са стреляли, за да го принудят да спре.

След като е задържан обаче и на ръцете му вече са сложени белезници върху него е упражнено полицейско насилие, стана ясно от разпространено в социалните мрежи видео. Заради това двама полицаи са отстранени временно от длъжност. Образувано е дисциплинарно производство.

Малко след 8 часа тази сутрин, на един от централните булеварди в Казанлък полицейски патрул се опитва да спре за проверка лек автомобил Опел. Шофьорът, обаче не се подчинява и натиска газта. След рисково каране по централните улици излиза извън града и се включва в насрещното движение на околовръстния път. Служителите на реда стрелят във въздуха, а после и в гумите на колата.

На няколко пъти избягва катастрофа и се разминава на косъм с други автомобили. Кара и срещу полицаите, които да го спрат, стрелят във въздуха, а после и в гумите на колата.

Началникът на РУ Казанлък Христо Петров уточни: "Впоследствие отново влиза в града и след преследване от около 10 км е спрян вътре в града. Като по време на това преследване многократно се е опитал да изблъска колегите от движението си. След като спират автомобила, водачът слиза от автомобила и тръгва да бяга пеша. Преследван е от служителите на полицията и в рамките на 200 метра откъдето е оставил автомобила е задържан".

При направения му наркотест се оказало, че 25-годишният мъж е шофирал след употреба на марихуана и амфетамин. Той е криминално проявен, осъждан. Лежал е и в затвора. Оказва се, че това не е първото му провинение на пътя

"Лицето никога не е имало свидетелство за правоуправление. В същото време и в други предходни случаи е управлявало МПС. Има издадени административни актове по случая и наказателни постановления, така че се касае за лице с висока степен на обществена опасност", обясни Таня Димитрова.

След ареста обаче върху него е упражнено полицейско насилие.

Видеоклип показва как докато двама служители на реда водят арестувания с белезници, пътен полицай се затичва към него и го удря в гръб. Вижда се, че се включват и другите - един го удря, друг го рита.

От полицията определиха действията на колегите си като неприемливи.

"Със заповед на директора на областна дирекция на вътрешните работи Стара Загора е образувано дисциплинарно производство на същите за тежко нарушение на служебната дисциплина и същите докато трае това ще бъдат отстранени от длъжност", заяви началникът на РУ Казанлък.

От прокуратурата отказаха да коментират случая с неправомерните действия на полицаите. Срещу шофьора-нарушител е образувано бързо производство за хулиганство. Заплашват го до 5 години затвор.

Споделяне

Още от България