Google е най-значимото събитие на мрежата

Търсачката Google е най-значителното постижение в 15-годишната история на Интернет, показва изследване сред читателите на CNN.com. Почти 18 хил. от потребителите на страницата са гласували за най-значимото събитие откакто Тив Бърнърс-Лий е създал мултимедийния клон на Интернет през 1990 г.

Създадена от Лари Пейдж и Сергей Брин, Google “предефинира” търсенето като изобрети нов рекламен модел и създаде огромна бизнес-империя, допълва интернет-изданието.

Под номер две първоначално е било поставено развитието на електронните писма от Hotmail, но потребителите не са били съгласни и са го изпратили на шесто място само с 1000 гласа.

На негово място потребителите поставиха бумът на сайтовете, в който между 1995 и 2001 г. бяха спечелени и загубени милиарди долари. 19% от потребителите са определили това като най-значителния момент в историята на Интернет.

Най-малко значимото събитие е било предаването на живо на “Live 8” – благотворителният концерт срещу глада в Африка и призив към срещата на Г-8 да бъдат опростени дълговете на най-бедните страни. Излъчването на концерта в Интернет през юли 2005 г. беше наблюдавано от 5 млн. души и постави нов рекорд в Интернет.

Само 92 души са оценили това събитие като значимо, макар че първоначално то беше поставено на седмо място.

Трети по вот е възходът на “гражданската журналистика” след 11 септември 2001 г, когато световната мрежа се изпълни с мнения и аматьорски видеофилми.

Първоначално определените от изданието събития, за които са гласували потребителите в обратен ред са безжичният интернет; уебкамерите и публикуването на снимки; скайп; Live 8; Затварянето на Napster през юли 2001 г.; скандалът с Моника Люински; вълните цунами и 11 септември 2001 г., бумът на сайтовете между 1995 и 2001 г.; Hotmail – създаден през 1995г и за 30 месеца потребителите му стават 30 милиона, а момента са 215 млн., и търсачката Google.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?