Google ще плати 3.8 млн. долара обезщетения заради дискриминация

Google ще плати 3.8 млн. долара обезщетения заради дискриминация

Американското министерство на труда съобщи, че технологичният гигант "Гугъл" (Google) се е съгласил да плати 3.8 млн. долара заради обвинения в дискриминация срещу жени и азиатци - негови инженери и кандидати за работа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

По-голямата част от тази сума ще бъде изплатена на 2565 жени, работещи в "Гугъл" като инженери, както и на близо 3000 души - жени и хора от азиатски произход, кандидатствали за работа, които не били избрани за такива позиции, посочва министерството.

Дискриминациите били разкрити при рутинен вътрешен анализ на компанията и тя се е съгласила да изплати тази сума, за да поправи тази ситуация. В същото време технологичният гигант отрича да е нарушавал закона.

"Според нас на всеки трябва да се плаща в зависимост от извършената работа, а не за това какво представлява този човек, и ние инвестираме мащабно, така че нашите процедури за назначаване и обезщетения да бъдат справедливи и да няма изкривявания", изтъкна говорителка на "Гугъл" в отговор на въпрос на АФП.

Тя допълни, че всяка година компанията анализира данните за заплатите в стремежа си да открие аномалии.

Според министерството на труда при изчисления са били открити разлики в заплатите в центровете на "Гугъл" в Силициевата долина и в щата Вашингтон.

"Дискриминациите със заплатите остават системичен проблем", се казва в комюнике на един от специализираните отдели на трудовото ведомство.

Този отдел се е натъкнал и на разлика в броя на назначенията на длъжност компютърен инженер, ощетяващи кандидатките жени и кандидатите от азиатски произход.

В рамките на уреждането на спора "Гугъл" се е съгласил да преразгледа регламентите си, процедурите и практиките си при назначения и обезщетения, съобщи още ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес