Google закри социалната си мрежа след пробив на данни

Профилите на около половин милион потребители са били компрометирани

Google закри социалната си мрежа след пробив на данни

Google обяви, че закрива социалната си мрежа Google+. Причината е пробив на сигурността.

За проблема съобщи "Уолстрийт Джърнал" (The Wall Street Journal). Вестникът обяви, че компанията е скрила информацията за случая от страх от проверки от регулатори.

В последствие Google потвърди за уязвимостта в социалната си мрежа, но не коментира дали нарочно не е обявила публично за проблема, който е бил решен през март тази година.

Проблемът е засегнал около половин милион профила в Google+ за периода от 2015 г. до март 2018 г. Компанията казва, че е открила уязвимостта сама по време на вътрешните си проверки. Пролуката е давала възможност на приложения да имат достъп до данните на профилите в Google+, включително информацията, която е скрита от останалите потребители. В това число се включват имейл адреси, пол, възраст, снимки, работни позиции и други.

Проверката на Google показала, че 438 приложения са имали достъп до уязвимия софтуер, но няма данни нито едно от тях да се е възползвало от пролуката, нито авторите на приложенията да са знаели за нея.

"Уолстрийт Джърнал" твърди, че изпълнителният директор на Google Сундар Пичай е бил уведомен за проблема, както и за взетото от вътрешна комисия решение да не се съобщи публично за проблема.

Google не коментира тези детайли. Вместо това в сайта си компанията казва, че е взела решение да закрие окончателно Google+ за крайни потребители. Като причини посочва сериозните предизвикателства да отговори на изискванията на потребителите и много ниския брой потребители, които използват Google+.

Споделяне

Още от Бизнес