Горанов: Борисов може още дълго да управлява джипа

Цветан Цветанов има своята роля; тепърва с Борисов ще си определят кой къде ще бъде

Бойко Борисов и Владислав Горанов по време на предизборния маратон из страната. Сн. БГНЕС

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е основната причина за победата на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в първи коментар след обявяването на предварителните изборни резултати, които показват убедителна победа на управляващата партия. По думите му резултатът се дължи "на първо място на премиера и това, че структурите успяха да се мобилизират, стимулирани и от неговите (на премиера -бел.ред.) насоки".

"Борисов е фактор, който всеки обича да подценява. Точно тогава Борисов се появява. На Борисов талантът му е, че го подценяват", каза Горанов.

Той коментира още, че е "твърде рано да се радваме", но добрият резултат на вота за европарламент дава "политическо доверие и перспектива".

Горанов добави, че грешките на ГЕРБ от преди вота, "ерозираха партията", имайки предвид скандалите с евтини апартаменти, купени от хора от ГЕРБ, и оставките заради нарушения при усвояването на евросредства за къщи за гости.

"Не мисля, че ГЕРБ успя да изчисти имиджа си. В същото време не трябва да се самобичуваме. Скандалът беше претоварен с емоция. А в него бяха замесени и много хора, които не са от ГЕРБ. Най-доброто е, че политическата класа си вади изводи как трябва да се държи", каза Горанов.

Той прогнозира още, че Борисов едва ли ще се оттегли скоро от управлението на партията: "Не мисля, че му е времето да се оттегли. Наближава 13 юни (рожденият ден на лидера на ГЕРБ), това е едно ново начало за Борисов".

"Не виждам в следващите години да се оттегли. Може още много дълго да управлява джипа", каза финансовият министър и припомни, че в последните дни е прекарал доста време с лидера на ГЕРБ. Голяма част от общите им пътувания в джипа на НСО бяха излъчвани на живо и в профила на Борисов във Фейсбук.

Според Горанов от Борисов зависи каква ще е съдбата на зам.-председателя на ГЕРБ ЦВетан Цветанов в бъдеще. Преди време Борисов коментира, че резултатът от изборите ще реши съдбата на вече бившия председател на групата на ГЕРБ в парламента.

"Цветан Цветанов има своята роля. Тепърва двамата ще си определят кой къде ще бъде. Цветанов направи разумното да даде крачка назад", смята Горанов.

Преди около два месеца Цветанов напусна парламента заради скандала "Апартаментгейт", но остана зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния ѝ щаб. Въпреки това той се покри от новините и публичното пространство бе доминирано изцяло от Борисов, който почти през цялото време бе придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Горанов.

Борисов: Можем да поправим грешките си само с много работа

Подобно на лидера на БСП Корнелия Нинова, премиерът Бойко Борисов избра да не говори в изборната нощ в централата на ГЕРБ. Вместо това пред медиите излязоха бъдещите евродепутати на най-голямата партия. По време на изявлението пред медиите в централата на ГЕРБ не се появи и шефът на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов, който обикновено говори след избори.

Очаква се Борисов да коментира резултатите във вторник, след като бъде направен анализ на официалните данни. В изборната нощ с кратък статус във фейсбук профила си премиерът все пак благодари на гласувалите и на избирателите на ГЕРБ. 

"Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа. Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа", написа още той. 

Късно вечерта в неделя и самият Цветанов лаконично коментира резултатите от изборите. "Благодаря от сърце на всички структури на ГЕРБ за силната мотивация и добре свършената работа!", написа той във Фейсбук. 

Бъдещето на Цветанов засега остава неясно

В кратко изявление от името на ГЕРБ водачът на евролистата Мария Габриел благодари за подкрепата. Тя направи препратка и към думите на премиера Бойко Борисов от началото на май, че денят на изборите за ГЕРБ и ще е ден за прошка. В същото си телевизионно участие премиерът каза, че на 26 май ще стане ясно дали "избирателите ще простят на Цветанов".

Тогава думите на Борисов бяха в контекста на скандала "Апартаментгейт", който коства на втория в ГЕРБ депутатското му място. Засега остава неясно дали за Борисов резултатът е достатъчен и дали все пак Цветанов няма да се раздели и с постовете си в партията – на зам.-председател и на шеф на предизборния щаб. По неофициална информация в партията са разделени по въпроса. Част от кандидатите за евродепутати на ГЕРБ дадоха брифинг в централата на партията. Сн. БГНЕС

От изказването на Габриел се разбра, че според нея избирателите са простили на ГЕРБ. "Искам да благодаря на всички българи, които днес ни дадоха прошка", каза тя.

Габриел атакува президента

По време на изказването си Габриел  не пропусна да нападне не само БСП, но и президента Румен Радев, макар и индиректно.  

"Освен видимите опоненти, имахме и един невидим, който не пропускаше възможността да прелее гласове към партията, която го издигна за кандидат. Това е първа негова загуба и втора за неговия ментор", каза Габриел, визирайки Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Показахме, че в България не вярваме на фалша, че можеш да получиш подкрепа в следствие на резултати и конкретни идеи, не с лозунги, не с нереалистични обещания и фалшиви новини", добави Габриел. 

Споделяне

Още по темата

Още от България