Горанов хареса "противоконституционния" законопроект на Пеевски

Горанов хареса "противоконституционния" законопроект на Пеевски

Финансовият министър Владислав Горанов обясни в понеделник, че би подкрепил законопроекта на депутата от ДПС Делян Пеевски за КТБ, а след това уточни, че това е “извънредно и противоконституционно законодателство“.

"Аз бих го подкрепил с аргумент, че всички възможни инструменти на държавата, включително и извънредно законодателство, което по принцип е противоконституционно, ако даде възможност справедливостта поне отчасти да възтържествува", каза Горанов пред Нова телевизия.

Съвносители на проекта са Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Финансовият министър допълни, че ГЕРБ са изправени пред изпитание, защото който не подкрепи  проекта, ще бъде обвинен, че не иска да създаде законодателство, което да даде максимално широк инструментариум за възстановяване на масата на несъстоятелността на КТБ".

В отговор на въпрос кои политици са взимали пари от банката, Горанов заяви, че няма как да знае подобна информация. Има само данни за това кои политици са влизали в КТБ и са посещавали Цветан Василев, каза той.

По повод решението на конгреса на БСП да иска вот на недоверие на правителството по темата за корупцията, Горанов заяви, че не е приемливо Корнелия Нинова да говори за корупция. Той каза, че тя е участвала в приватизацията и се е снимала при разрушаването на мавзолея през 1999 г. с тогавашния вицепремиер и строителен министър в кабинета "Костов" Евгений Бакърджиев.

"Твърди се, че е участвала в приватизацията на едно търговско дружество срещу минимална сума в своя полза", каза Горанов, но не можа да си спомни името на дружеството. Става дума за “Техноимпекс“, което Нинова приватизира, докато е негов шеф и едновременно управител на работническо-мениджърското дружество, което го купува. Това се случва по времето на управлението на ОДС.

Владислав Горанов каза още, че не приема оценката на "Трансперънси интернешънъл", че България е най-корумпираната държава в Европа.

"Със сигурност имаме проблем с корупцията, но държавата днес е по-добре от вчера и по икономически показатели, и по жизнено равнище. Ако по усещане сме напред, трябва да има дебат в обществото", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?