Горанов: Или ще влезем в еврозоната с този курс, или няма да влезем

На финалната права сме за влизане в чакалнята за еврото

Министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев участваха в Годишната среща с бизнеса на в. Капитал. Снимка: БГНЕС

България или ще влезе в еврозоната със сегашния курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо. Това обеща финансовият министър Владислав Горанов на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. Капитал. От изказването на управителя на БНБ Димитър Радев стана ясно, че действително други държави ще могат да искат промяна на курса, но решението се взима с консенсус и без съгласието на българското правителство и БНБ няма как да се случи.

Нито един бъдещ финансов министър няма да се съгласи на смяна на курса, гарантира Горанов. "Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото", добави финансовият министър.

Според него проруски партии се опитват да променят геополитическата ориентация на държавата и това е една от причините за спекулациите около присъединяването на България към еврозоната и Банковия съюз. Другата ос на съпротива е недоверието в еврото и европейската интеграция, коментира финансовият министър.

Премиерът Бойко Борисов пък разшири обещанията за това какви други проблеми ще изчезнат благодарение на влизането в чакалнята за еврото ERM II. "Влизането в края на април означава, че няма да има повече падане на банки, няма да се вдигат цените и няма да падне валутният борд", гарантира министър-председателят.

България няма да отменя валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото, каза Радев.

"Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции", каза още управителят на БНБ.

Радев обясни, че в края на 2019 г. юристите на ЕЦБ и ЕК са открили несъответствие между европейската правна рамка и българското законодателство в текста за курса на лева. "Нужно бе да се допълни текст в член 29, в който пише, че одобряването на валутните курсове, след като сме член на ERM II, ще става по реда на европейската правна рамка. До края на тази седмица очакваме позитивно становище oт Европа", каза той.

"Правилата на ЕС изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство. Ние знаем за тази тема от години и винаги сме чакали да достигнем напредък по темата, за да отстраним това несъответствие", каза Радев. Реално обаче няма друга държава, преминала през ERM II, която да е имала записан в закон валутен курс, какъвто е случаят с България.

Димитър Радев повтори, че промяна е съгласувана с ЕЦБ и тя ще публикува своето положително становище най-вероятно до края на тази седмица. "БНБ няма право на законодателна инициатива, ние работим с МФ или народни представители и така се стигна до предложението за промяна на Валутния закон да бъде внесено в Народното събрание от Менда Стоянова". Той добави, че не е имало как темата да се обсъжда публично, за да не се подкопае позицията на България в преговорите. Владислав Горанов добави, че и два месеца текстът да е стоял за обществено обсъждане в интернет, пак са щели да се появят същите "спекулации". 

В неделя се разбра, че за пръв път от 20 години насам властта възнамерява да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лева към еврото, без да изменя сегашното съотношение 1.95583 лева за едно евро. Промените са в закона за БНБ и са внесени от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Предложението ѝ е да се запише, че от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес