Горанов иска 6000 служители на МВР да минат към трета категория труд

Горанов иска 6000 служители на МВР да минат към трета категория труд

Министерството на финансите предлага 6000 служители от системата на МВР, които не работят в рискова среда, да преминат към трета категория труд, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в сряда. Той изрази учудване, че досега това не е предложено, но не уточни кои служители се предвижда да преминат към редовната трета категория труд.

Темата за това кои от заетите в силовите ведомства заслужават ранно пенсиониране и специални условия на работа беше повдигната при обсъждането на пенсионната реформа, но така и не се пристъпи към пресяване отделните категории служители.

С пенсионните промени беше въведена пенсионна възраст за тях от 52 години и 10 месеца от следващата година, която се предвижда да расте плавно до достигането на 55 години – с десет години под предвижданата за масовата трета категория, която трябва да достигне 65 години.

Същевременно през август МВР поиска над 16 млн. лева извън одобрения си тазгодишен бюджет за обезщетения на напуснали системата служители, на които се дължат до 20 заплати при пенсиониране.

Горанов коментира в сряда, че по-голяма част от министерствата се справят с предвидените им бюджети за тази година, като най-големите проблеми остават в силовите ведомства. Затова той се закани, че като те не предприемат мерки за оптимизиране на разходите си, той ще пристъпи към такива.

"Не смятам, че всеки проблем в дадено ведомство трябва да става проблем на Министерството на финансите. Имат годишен Закон за бюджета, да си го изпълняват. Не са предложили нито една мярка от началото на годината за оптимизация на дейността на МВР, но аз ще предложа", каза министърът.

Споделяне

Още от България