Горанов: Искате да разхвърляме с хеликоптер пари над жълтите павета, ли?

Планът за излизане от кризата ще дойде, като разхлабим мерките, каза финансовият министър

Горанов: Искате да разхвърляме с хеликоптер пари над жълтите павета, ли?

Държавата и в България отпуска безвъзмездни пари за домакинствата и бизнесите в кризата, като най-голямата сума е 1.5 млрд. лв. за запазване на заетостта и доходите на безработните. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов в интервю за бТВ в сряда.

В последно време правителството е критикувано, че не раздава безвъзмездни средства на гражданите и фирмите с пари от бюджета.

"Как си представят хората безвъзмездните пари - да вземем един от правителствените хеликоптери и да минем да разхвърляме едни пари над жълтите павета", попита Горанов.

Той даде различни примери за безвъзмездно подпомагане и грантове в кризата – еднократната помощ за самотни родители, които не могат да работят, схема за малки предприятия, мярка за хора с орязани заплати. 

"Нашите мерки, ако се сравнят като дял от БВП, ще са съпоставими с държавите от нашето ниво", каза Владислав Горанов. Той уточни, че не може да се мисли за вариант помощи за всички, както се прави в САЩ или Германия.

Конкретният план за излизане от кризата ще дойде, когато разхлабим мерките, обясни Горанов.

"Самоосигуряващите се лица попадат като правна възможност за безлихвените отсрочени кредити от Банката за развитие. Никой няма за цел да унищожава нищо. Кризата с коронавируса е навсякъде и свари доста хора неподготвени. Все още съм оптимист, че стои добре в пандемичната криза", заяви Горанов.

Той прогнозира, че карантинните мерки вероятно ще останат в различна степен дълго време. Надявам се да можем да разхлабим допълнително нещата, надявам се и да не се налага удължаване на извънредното положение след 13 май, посочи още финансовият министър.

Споделяне

Още от Бизнес