Горанов към учените: Опитайте да продадете нещо, което никой не иска да купи

Финансовият министър е за финансиране на научни проекти, а не на структури

Финансовият министър Владислав Горанов отряза исканията на протестиращите за по-високи заплати учени.

“Аз не приемам някой да се изправи срещу мен и да каже: аз съм професор и трябва да получавам еди колко си. Има достатъчно средства за наука в еврофондовете“, каза Горанов в сряда пред Нова телевизия.

Той посъветва учените да търсят връзката между това, което правятq и това, което се търси от хората.

“Застанете отвън и опитайте да продадете нещо, което никой не иска да купи. Ще седите цял ден и никой няма да го купи”, каза Горанов.

Той съобщи, че и тази година ще останат неусвоени средства във фонд “Научни изследвания“, но не посочи конкретна сума.

“Няма самоцелна наука. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса, така че той да е заинтересован и да инвестира в нея. Частните разходи в Европа и в САЩ са тези, които вдигат големия дял за наука. Аз нямам нищо против, когато видим нещо добро да инвестираме, какъвто е примерът с циклотрона в Ядрения институт на БАН“, каза още Горанов.

“Да говорим просто, че трябва да даваме повече издръжка на институти, не всеки от които убедително… извинете, но вие знаете ли например имената на всички институти в БАН – има такива интересни научни направления вътре, които не може да ги свържете с реалността на практика. Това означава, че колегите, които имат претенцииq че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилия”, заяви още финансовият министър.

По думите му има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но те не трябва да финансират структури, не трябва да финансират научни звена, а проекти, обвързани с нуждите на държавата или бизнеса.

Горанов уточни, че няма нищо против учените и непрекъснато има срещи с много представители на научните звена.

Във вторник учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на протест по повод Деня на будителите 1 ноември с искане за допълнителни 12 млн. лева към бюджета за догодина, които да позволят увеличение на заплатите.

В момента професорите в БАН са със средна основна работна заплата 756 лева и средна брутна заплата 922 лева, доцентите са със средна основна заплата 636 лева и брутна - 776 лева. Главните асистенти са със средна основна заплата - 526 лв., а средната им брутна работна заплата е 598 лева. Според ръководството на БАН младите учени трябва да започват с поне 1200-1500 лева заплата, а за останалите да достига 3000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?