Горанов: Курсът лев-евро няма да мръдне и с хилядна от стотинката

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията от лев в евро, увери за пореден път финансовият министър Владислав Горанов. Втори ден той уверява, че страната ни не е сключвала тайни споразумения за влизането си в еврозоната, които да налагат приетата окончателно миналата седмица промяна на валутния закон, според която други държави могат да искат промяна на този курс, но решението ще е изцяло в ръцете на Народното събрание.

Коментарът му идва на фона на допуснатата преди ден от бащата на валутния борд у нас Стив Ханке възможност да има "тайно споразумение", с което пред България да се поставят "дискриминационни условия" за присъединяването към еврозоната.

Още преди да бъде приета законовата поправка пък хора масово започнаха да обръщат спестяванията си в евро като предпазна мярка срещу обезценяването им при влизане в еврозоната.

Горанов увери за пореден път, че левът ще запази настоящият си курс до присъединяването ни към еврозоната и няма да има обезценяване на спестяванията на българите.

"Няма абсолютно никаква причина, освен ако не им се налага да пътуват в Европа, да разменят левове срещу евро. Българският лев е обвързан с твърд курс - 1,95583 с еврото, и той ще остане обвързан с този курс до замяната на лев с евро. И няма да има и хилядна от стотинката отклонение в тази посока", заяви финансовият министър пред БНР.

На въпроса дали е участвал в срещи на високо ниво, в които от България е поискано нещо допълнително и неизвестно за обществото, за да получи зелена светлина за еврото, той каза, че "всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година".

"Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкретните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2  и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че подобни твърдения за някакви скрити споразумения или допълнителни условия към нас са по-скоро в сферата на спекулациите", заяви Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?