Горанов намекна, че БСП и ДПС също са участвали в схемите на Божков

Левицата поиска оставката на премиера, министъра и шефката на бюджетната комисия

Владислав Горанов, Снимка: БГНЕС

В опит да защити управлението от упреците в политическа корупция на най-високо ниво финансовият министър Владислав Горанов намекна в петък, че БСП и ДПС също не са невинни по отношение на нередностите в хазарта.

Схемата за неплащане на дължимите към бюджета такси за хазарт е действала още по времето на кабинета "Орешарски", а предишният министър Петър Чобанов е декларирал, че и той не е знаел за проблема, стана ясно от думите на Горанов от парламентарната трибуна. Той бе извикан за разискване в парламента по повод неплатените 700 млн. лв. такси и данъци за хазарт от фирмите на бизнесмена Васил Божков, обвинен в 18 престъпления. Дебатът бе предизвикан и от твърденията на бизнесмена, че в последните три години е предал на Горанов като министър и на премиера Бойко Борисов 67 млн. лв. под формата на подкупи, за да получи облекчено облагане в законодателството.

"Не се зададе въпросът защо колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам. За съжаление, проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта, далеч не започват в началото на 2015 г. Още от 2013 г. за много хазартни оператори ДКХ е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилага 20% такса върху комисионите, а не 15% такса върху получените залози. Тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил информиран от Държавната комисия по хазарта за начина, по който се прилага законът", посочи Горанов.

Както Mediapool писа, още през 2014 г. фирмите "Еврофутбол" и "Евробет" са започнали да прилагат схемата с намаленото облагане, която според Министерството на финансите е незаконна, още от началото на 2014 г., почти веднага след влизането му в сила от 1 януари 2014 г.

Горанов прехвърли и друга вина върху БСП – че са превърнали данъка върху хазарта в такса, което декриминализиране неплащането му и прехвърля контрола от НАП, която има сериозни правомощия за ревизии, в колективния орган ДКХ.

Накрая на дебата Горанов хвърли многозначителен намек към депутатите от БСП: "Най-активните участници в днешния дебат са работили на "Московска" (където се намира офисът на Васил Божков, б. р.) и нека го отрекат". Румен Гечев се припозна в упрека и отговори, че Горанов е излъгъл. "Разхождал съм се по "Московска", но не съм влизал", каза Гечев, на което Горанов отговори, че имал предвид сградата на Столичния общински съвет. "Всичко друго е гузен негонен бяга", посочи министърът.

Антон Кутев от БСП се възмути от театралната сценка на фона на сериозните обвинения към управляващите в корупция. "Тези шегички уронват престижа на Народното събрание", каза Кутев.

Горанов изобщо не коментира обвиненията на Божков в рекет, политическа корупция и търговия с влияние, които нарече "факти и обстоятелства", а не "лъжи" или "клевети", както ги окачествиха депутати от ГЕРБ. В битката с критиките на БСП, преповтарящи твърденията на хазартния бос, се хвърли сама председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, срещу която единствена от тройката "Борисов-Горанов-Стоянова" нямаше директно обвинение, че е искала или получавала подкуп.

Стоянова почти се закле, че поправката, направена от нея в края на 2014 г., единствено вкарва частните лотарии в облагането с 15%, тъй като при управлението на БСП те бяха изпуснати и не плащаха данък цяла година (2014 г.). От думите ѝ се разбра, че и през ум не ѝ е минавало, че законът може да бъде тълкуван превратно.

Това, че лотариите на Божков са плащани некоректен размер на таксата, Стоянова нарече "свободно творчество" в прилагането на закона, който според нея от 2015 г. насам е категоричен, че моментните лотарии трябва да се таксуват с 15% върху залозите. Стоянова декларира още, че не е имало как да упражнява контрол върху данъците и таксите, които плаща пред НАП, митниците или ДКХ всеки един стопански субект.

Менда Стоянова на няколко пъти нападна БСП, че се опитват да легитимират от трибуната на Народното събрание "клеветите на един беглец". "Г-н Божков говори неистини, подкрепени от БСП", каза Стоянова.

Представителите на левицата многократно поискаха управляващите да поемат отговорност за несъбраните в бюджета 700 млн. лв. "Минати са границите на законността, а трябва да са минати и границите на затвора. Настояваме за възможно най-бързата оставка на Стоянова, Горанов и Борисов", заяви Антон Кутев.

От ДПС в залата присъстваше депутатът Йордан Цонев, който през годините активно внасяше поправки в облагането на хазарта. Той обаче запази мълчание и не взе участие в дебата.

В крайна сметка парламентът прие решение, според което Горанов трябва да докладва до 10 юли какви данъци и такси са платени от хазартния сектор през последните 5 години. Няма да има разбивка с имената на хазартните оператори, защото това е данъчна тайна, но ще бъде посочено кои фирми са декларирали некоректното облагане.

Споделяне

Още по темата

Още от България