Горанов не очаква проблем с плащането на дълга за АЕЦ "Белене"

Владислав Горанов, сн: БГНЕС

Няма да има проблем с обслужването на дълга за АЕЦ "Белене", увери финансовият министър в оставка Владислав Горанов след приемането на държавния бюджет за 2017 г. на първо четене в парламента.

"Оптимист съм, че ще получим в сроковете, в които подписахме споразумение с руската страна, разрешение от Европейската комисия за допустимост на това плащане", допълни той.

Според подписаното в края на октомври споразумение между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Росатом" – собственик на "Атомстройекспорт" (АСЕ), която трябваше да строи АЕЦ "Белене", българската компания се ангажира да плати до 15 декември 601 617 133 евро (главница и лихва) на АСЕ за поръчано, произведено и неплатено ядрено оборудване по проекта. Ако този срок бъде спазен, руската компания ще опрости начислените ежедневни лихви за забава, които към средата на декември ще са 23. 8 млн. евро. Ако пък плащането стане до 25 декември, дължимата лихва ще бъде намалена с 55 процента.

НЕК вече плати 5 млн. евро на АСЕ в знак на добра воля, а пълното погасяване трябва да стане с отпуснат от бюджета безлихвен и безсрочен за издължаване заем в размер на дължимата сума по арбитражното дело, спечелено от АСЕ. За да се преведат парите обаче, трябва Брюксел да одобри отпускането на кредита, който на практика е държавна помощ.

След уреждането на сметките с АСЕ НЕК ще стане собственик на два реактора, за втория от които ще трябва да доплаща, тъй като в решението са калкулирани разходи за изработката му до 85 процента. Българската страна е поръчала да се изработи целия, за да може или да се ползва при възобновяване на строежа на АЕЦ "Белене" или при търсенето на купувач, който да използва оборудването за свои проекти. Колко ще трябва да се доплати засега не се съобщава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес