Горанов: Не си хaбете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за дълга

Не си хaбете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за 2015 и 2016 година. С тези думи бившият финансов министър Владислав Горанов отговори на отправения от лидера на БСП Корнелия Нинова призив за ревизия на държавния дълг.

Преди ден Нинова обяви пред партийния пленум, че иска от служебното правителство ревизия на дълга от 16 млрд. лв., които изтегли кабинетът "Борисов 2". Настояването ѝ било провокирано от изказване на Бойко Борисов, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв. "Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лв. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва, също са лъжа", каза Нинова.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви в понеделник пред Нова телевизия, че няма да проверяват дълга: "Аз партийни поръчения няма да приемам. Утре Марешки ще поиска ревизия за картелни споразумения на пазара на горивата. Друг ще поиска друго. Ние не сме орган на ревизиите и няма да се превърнем в такъв".

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов също взе на подбив Нинова, припомняйки, че министърът на финансите в служебното правителство Кирил Ананиев е бил зам.- министър на Владислав Горанов. Кирил Ананиев трябва да прави ревизия сам на себе си, коментира Борисов.

Горанов от своя страна препоръча задочно на Нинова: Ако имате нужния капацитет, ще намерите отговорите в отчетите за предходните две години. Затова къде се парите - в БНБ и всеки може да го провери, каза той.

"През ноември 2014, когато ГЕРБ пое за втори път изпълнителната власт, по една или друга причина държавата нямаше достатъчно пари“, припомни Владислав Горанов и направи следното уточнение: "16 млрд. лв. е общия размер на програмата, той никога не е достиган. Ако искате да звучите поне малко информирано, говорете за 10 млрд. лв. Парите са в БНБ и всеки може да го провери".

"Доходностите, които се постигнаха, се оцениха като най-високите постигани някога в България", каза още Горанов.

"Ако не са харесвали политиката на Горанов и трябва ревизия, нейният кабинет, защото той е на БСП, не трябва да слага този министър, да го уволнят днес, за да доведат този, който ще направи ревизия, къде е логиката", коментира Бойко Борисов по време на среща с КНСБ.

"Това, което сме правили през годините, прогнозируеми сме, всяка цифра е ясна", каза той и заключи:"Защо да коментираме пушилката, която БСП вдигат всеки ден".

"Разбирам, че натискът на БСП е Огнян Герджиков да говори глупости за нас, той е професор, не му е удобно", обясни още Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес