Горанов не успял с реформите в МВР и МО, но не можел да ги остави без заплати

Горанов не успял с реформите в МВР и МО, но не можел да ги остави без заплати

Актуализацията на бюджета за 2015 г. се налага, за да бъдат осигурени допълнително пари за различни ведомства, включително за заплати в министерствата на вътрешните работи и на отбраната, който бяха вдигнати, без да има разчетени пари за това. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов пред журналисти във вторник.

Той допълни, че е положил всички усилия да има реформи в Министерството на отбраната и в МВР, но по една или друга причина това не било постигнато, но това не означавало хората във ведомството да останат без заплати.

"Аз гледам на това като неизбежно поради две причини - първо, защото в по-голямата си част от предложената актуализация на 2015 г. е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства, програмният период 2007-2013", коментира Горанов. "Около две трети от ресурса отива за тази цел. Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала - нещо, което след като нормативно не е подготвено как да се получи тази оптимизация в разходите за персонал, на нас ни остава просто да изплатим възнагражденията на тези хора", посочи финансовият министър.

По думите му, има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнителна оптимизация на системите за отбрана и сигурност и ще се използва подходящ момент да се предложат.

"От март говоря, че е нужна реформа в тези системи, но не можем да оставим редовите служители без заплати, само защото политическите кабинети не са могили да направят една или друга реформа", добави Владислав Горанов.

Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева, от които 350 млн. лв. са за реализацията на европроекти, за да няма загуба на финансиране от Брюксел.

Финансовият министър обясни още, че заложеното в проектобюджета за 2016 г. теглене на заем от 5.3 млрд. лв. е за финансиране на бюджетния дефицит, плащания по падежиращ дълг и за буфери, които държавата да има като ликвидност.

Коледни надбавки ще има и те ще се дадат на пенсионерите с доход до 300 лева, какъвто ще е новият праг за бедност от 2016 година. За тази цел ще са необходими около 52 млн. лева, каза още Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?