mediapool.bg Ти си това, което четеш

Горанов не вижда риск за пенсионните дружества от прехвърлянето на активи

"Трябва всички да прехвърлят средствата си в НОИ, за да се сбъднат притесненията на бизнеса"
15:21 | 25 август 2015 | 2 коментара

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма опасност за пенсионноосигурителните дружества от прехвърлянето на активи към държавното осигуряване. Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри проектонаредбата, с която се регламентира редът за прехвърляне на вноски от универсалните фондове в НОИ.

Приемането на тези правила се налага, след като с Кодекса за социалното осигуряване (КСО) беше дадена възможност родените след края на 1959 година да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или да правят вноски само в държавното осигуряване и да получават само една пенсия оттам.

Срещу новия ред за прехвърляне на средствата резерви изразиха работодателските организации.

Още преди ден от БСК изразиха опасения, че технологията, по която се предвижда да се прехвърлят средства от пенсионните фондове към НОИ, крие доста рискове както от загуби за осигурените, НОИ и частните дружества, така и от манипулации.

Бизнесът се опасява и от загуби за частните фондове поради неясния начин на осребряване на активите при решение за прехвърляне на пенсионни партиди в държавното осигуряване.

"В наредбата остават текстове, които пораждат съмнение, че движението на партидите на осигурените лица от универсален пенсионен фонд в държавното осигуряване и обратно не е равнопоставено, а изборът на хората не е достатъчно информиран", коментира във вторник председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според финансовия министър Владислав Горанов обаче няма повод за притеснения.

"Искам да уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне до решението всички да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират и то чисто хипотетично някои от притесненията на работодателските организации", каза Горанов.

Той коментира, че никой не може да задължи един човек да предприеме едно или друго решение спрямо собствените си спестявания. "Ако колегите, занимаващи се с този бизнес, имат притеснения, то трябва да положат усилия да бъдат по-атрактивни", посочи министърът.

Преди две седмици пенсионноосигурителните дружества сигнализираха, че са възможни злоупотреби при прехвърлянето на парите за втора пенсия в НОИ заради несъвършенства в проектоектонаредбата. Тя например не изисква нотариално удостоверяване на самоличността при подаването на заявление за прехвърляне от частен фонд в НОИ, каквото се изисква при преместването на партидите между два отделни частни фонда.

Двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" одобряват възможността за прехвърляне на осигуровки от частен фонд към държавното обществено осигуряване.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че наредбата ще сложи ред в системата за пенсионно осигуряване. По думите му досега системата е била непазарна, със задължителни големи такси, срещу които хората не получават услуги.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: