Горанов: Нужна е промяна в данъците за замърсяващите коли

Владислав Горанов

Нужен е баланс в мерките за опазване на околната среда и в данъчната политика към старите и замърсяващи природата автомобили, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Изявлението му бе в отговор на въпрос на народния представител Георги Гьоков относно данъчни стимули за използване на нови, по-малко замърсяващи околната среда автомобили.

Министърът изтъкна, че и сега има данъчни облекчения за возилата, отговарящи на европейските стандарти за опазване на околната среда в рамките на 20% до 60% от размера на данъка, а електроавтомобилите са изцяло освободени от данък.

Темата с облагането на автомобилите е значителна от гледна точка на социалните аспекти, посочи Горанов.

"Притежаването на лека кола в България е изключително евтино и лесно. Ние се превърнахме в гробницата на Европа за стари коли", подчерта той.

Горанов изтъкна, че е нужна дискусия за цялостната политика на държавата за притежаването на леки автомобили, за състоянието на пътищата и за контрола на правоуправлението на шофьорите.

Балансът между данъчна политика и екологични мерки е труден и трябва да го търсим заедно, защото хората у нас са сравнително бедни, посочи министърът.

Той добави, че в следващите няколко месеца е нужна дискусия за промяна в Закона за местните данъци и такси по концепцията за облагане на движимите и недвижими имущества, защото тя се нуждае от усъвършенстване.

Споделяне

Още от Бизнес