Горанов няма да подаде оставка заради данък "уикенд"

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не приема мотивите на лидера на ДСБ Радан Кънев, който преди ден му поиска оставката заради тихомълком прокарания данък "уикенд".

За въвеждането на изискването фирмите да връщат част от възстановено им ДДС, ако служебните им активи се ползват за лични нужди от собствениците и служителите се разбра след публикуване на наредба за прилагане на новите правила, които се оказа, че са гласувани с поправките в Закона за ДДС. Те обаче са били завоалирани така, че народните представители не разбрали какво одобряват и дори твърдяха, че данък "уикенд" не е бил приет.

Горанов заяви пред  журналисти в петък, че изтъкнатите от десния лидер в опозиция аргументи за искането на неговата оставка, не са достатъчни, за да се замисли за това. Министърът коментира, че "вероятно с други мотиви Радан Кънев ще търси опозиционната си роля".

"Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива, и на ниво закон при ползването на активи на регистрирано по ДДС лице за лични нужди се счита за облагаема доставка", каза министърът.

"В този смисъл промените, които се направиха в Закона да ДДС и с правилника, дават ясен ред по какъв начин данъчната администрация да регулира тези процеси, без да създава допълнителни ангажименти, несъществували досега за бизнеса", обясни Горанов.

Той посочи, че дори в първия закон за ДДС от 1993 година ползването на активи за лични нужди е третирано като облагаема доставка и за него се дължи данък.

"В този смисъл нищо ново не се случва като ангажимент за бизнеса, напротив вкарват се правила, за да няма своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация, каза Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България