Горанов няма спомен за SMS-ите с Божков

Бизнесменът не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган, твърди министърът

Владислав Горанов, Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов няма спомен за "точно тази комуникация" с обвинения в 11 престъпления хазартен бос Васил Божков.

Това стана ясно от отговор на Горанов на въпрос дали разпространените от Божков SMS-и с потребителя Vladi Goranov са автентични и действително ли е провел този чат с Божков.

От съобщенията излиза, че министърът е давал директни указания във връзка с бизнеса на Божков на бившите шефове на ДКХ Мария Филипова и Александър Георгиев. За последния бе съобщено, че е признал за чадър над бизнесмена. Все пак от SMS-ите не се разбира какво точно е искал бизнесменът, нито какво реално е направил Горанов в тази връзка.

"Нямам спомен да имам точно тази комуникация", заяви Горанов, след като на два пъти се опита да избегне директен отговор на въпроса на бТВ.

Подобно на премиера Бойко Борисов, и финансовият министър упрекна телевизията в "нездрав интерес" към "защитните тези" на обвинения и укриващ се в Дубай Васил Божков. През уикенда Борисов нарече бТВ "Божков ТВ" заради зачестилите напоследък интервюта от Дубай на бизнесмена, както и заради преценката на новинарския екип на телевизията през декември 2019 г. да не съобщава за сигнала за неплатени стотици милиони левове държавни такси от лотариите на Божков с обяснението, че не е "пощенска кутия". Телевизията, която на този етап единствена от националните телевизии остана с по-критичен тон към управляващите, отговори на нападките на Борисов, че новините и актуалните ѝ предавания са "абсолютно обективни и безпристрастни".

През уикенда главният прокурор Иван Гешев даде да се разбере, че не смята да се занимава с SMS-ите между Горанов и Божков. Каза, че дори не ги е чел, но негови колеги преценили, че в тях нямало данни за престъпление. 

В понеделник Горанов заяви още, че няма представа доколко е автентично и разкритието на Божков, според което той е бил притиснат да сключи 10-годишен договор за реклама с Нова телевизия на братя Домусчиеви за по 24 млн. лв. на година с ДДС.

"Бизнес отношенията между визираните днес Божков и Домусчиев са си само тяхна тема", коментира министърът.

Той каза, че има комуникация с много хора, включително Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев, Павел Бобоков. Някои от бизнесмените, с които се срещал, поставяли "лобистки" искания като например ресторантьорите – за сваляне на ДДС на 9%.

"Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган", каза Горанов. По думите му позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, включително на министър-предсесдателя, и тя е необоснована.

"Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Но не си представям, че държавата се занимава с изземване на бизнеси или с толерирането на един бизнес или друг", каза Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес