Горанов отстъпи с още 6 месеца за касовите апарати

Премиерът първо се възмути, че българите не искат да спазват правилата, после наредил на финансовия министър отлагането

Горано все пак отстъпи пред ресторантьорите, сн. БГНЕС

Само няколко часа след като каза, че няма да отстъпи пред искания за четвърто отлагане на онлайн отчитането на касовите апарати от 31 януари, а само наредбата ще се прецизира, по нареждане на премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов направи точно обратното.

След среща с ресторантьори и хотелиери във вторник следобед Горанов каза, че влизането в сила на новите изисквания се отлага с шест месеца. Това означава, че те ще важат от края на юли. До края на април щели да се изчистват проблемни технически детайли.

При това положение насроченият за сряда сутринта пред парламента протест на хотелиерите и ресторантьорите се отменя. В неделя те вече имаха символичен протест и сервитьорите бяха облечени с жълти жилетки в заведенията.

Часове преди това Горанов обясняваше пред журналисти, че наредбата ще влезе в сила както е предвидено на 31 януари.

"Какви компромиси? Влизането в сила се отлага от 2018 г.", отвърна той сутринта на журналистически въпрос по повод предстоящата среща и нагласите на ведомството за протичането ѝ.

След срещата си обаче финансовият министър посочи пред журналисти, че "с неудоволствие ще кажа, че аргументите им, а и такова е настояването на министър-председателя, за удължаване на срока за влизане в сила на специализирания софтуер за управление на продажбите с шест месеца".

В следващите три месеца ще се проведат интензивни разговори и с Националната агенция по приходите, за да се изяснят неяснотите около наредбата и да се отчетат спецификите на този бранш.

"Ще се прецизира редът за запечатване на търговски обекти при открито нарушение с издаването на касовите бележки", допълни той. Според него това се налагало, защото не можели да има сигурност как всички служители на НАП навсякъде прилагат мярката със запечатването на обекти при немаркиран продукт. Горанов отново отбеляза, че неговото мнение е, че наредбата е приложима в сегашния вид, но вероятно имало нужда от още комуникация.

Председателката на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Вени Петрова отбеляза след срещата, че министър Горанов останал отворен и за други искания на бизнеса. Тя каза, че се опитали да отворят дума да различния ДДС на различни стоки и услуги, но Горанов бил неотстъпчив по тази тема. Петрова обаче допълни, че след три месеца се планира нова среща с Горанов и тогава щяло да има още изменения в наредбата за касовите апарати.

Преди разговорите с представителите на туристическия бранш финансовият министър бе категоричен, че най-много ще се прецизира начинът, по който ще се прилага наредбата от приходната агенция, "за да не се стига до репресии от страна на НАП". Малко преди това, в рамките на годишната среща на правителството с бизнеса, представителка на верига търговски обекти се възмути от това, че Националната агенция по приходите ще може да запечата търговски обект дори да един немаркиран на касовия апарат продукт, което може да се случи при невнимание от страна на служител.   

"Може да претърпи промени за доброто на всички нас. Но да се намали ДДС - няма да стане", заяви Горанов пред журналисти.

По думите му наредбата за смяна на софтуера на касовите апарати, чието влизане в сила се отлага от 2018 г., не предвижда допълнителни фискални тежести за бизнеса, а ще помогне за изсветляване на бизнеса и събиране на повече данък върху добавената стойност.  "Искат да влезе след пет години. Няма как да стане", заяви той.

Според него не са състоятелни коментарите на бизнеса, че влизането в сила на наредбата ще доведе до повишаване на цените. "Ако Н-18 ги принуждава да вдигнат цените, означава, че досега не са плащали данъци и бизнес моделите им са били конструиране върху кражбата на ДДС", отсече финансовият министър.

"Ако нечий бизнес е конструиран върху това да пести ДДС, не съм съгласен. Не може да има компромис по отношение на норми и правила", каза още той. Пред бизнеса заяви, че "наивното обяснение, че трябва да се вдигнат цените заради наредбата Н-18, ме прави уверен, че това е правилно и е добре за обществото" и че целта на промените е предотвратяване на потоците в сивия сектор.

"Ако искате на черно да купувате домати, краставици и месо, още днес оттеглям наредбата Н-18, ама после ще кажете къде е държавата", коментира и премиерът Бойко Борисов по време на 14-ата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от "Икономедия" във вторник.

"Колко ресторанти дават касови бележки? Обороти се крият, а искаме инфраструктура", възмути се той и се разсърди на въпрос защо държавата е направила завой от обещанията си да подкрепя предприемачите към създаване на все повече държавни бизнес структури. "Питате къде е държавата, а като тръгне държавата – защо се намесва", каза Борисов.

Той нахока българите, че "навсякъде другаде може да си плащаме, а в България не може".

"Гърците сложиха още една такса на магистралата и българите я плащат, а тук не искат тол такси, а после защо не сме сменили маркировките и мантинелите", продължи Борисов, който само преди две седмици отстъпи пред недоволството на превозвачите от определените от кабинета тол такси. В резултат на това сега невлезлите още в сила тол такси ще бъдат намалени до 1 до 20 ст./км вместо от 4 до 36 ст. за километър според вида на автомобила. Ще се махнат и второкласните пътища от обхвата на платеното преминаване.

"Не харесват правилата, защото ще им видим оборотите", коментира той по повод недоволството за касовите апарати. "Сега имат сървъри в Макао, в Шанхай, от къде заобикалят, а сега ще се види, че малкият бизнес не е толкова малък", допълни министър-председателят.

Той защити и решението на правителството да създаде държавен ВиК холдинг и се впусна да обяснява, как в момента по селата текат чешмите, за да не замръзнат и никой не пести водата; как кметовете от години не искали да се окрупняват виК мрежите и да се използват европалите за смяната на 70-годишните етернитови тръби.

Спря се и на това как кметовете вместо да вдигнат данъците за старите автомобили, всъщност ги намалили. "Казват ми: Българите са бедни, трябва да карат стари коли, ама този отпред пуши и ти го дишаш", обясни той. След което се оплака, че "трудно политически класи вземат решения в това популистко време".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?