Горанов: По-добре нов дълг, отколкото нулев резерв

Във валутен борд нямаме друг изход, посочи финансовият министър

Владислав Горанов

Новият дълг на обща стойност 10 млрд. лв. за 2020 г. е нужен за фискален буфер при евентуално утежняване на икономическата криза. Нито един лев от него няма как да се похарчи като допълнителен разход от бюджета, без да се гласува от Народното събрание.

Това увери при обсъждането на актуализацията на Бюджет 2020 финансовият министър Владислав Горанов.

Фискалният резерв към края на февруари по данни на финансовото министерство бе 10.6 млрд. лв., половината от които са неприкосновени, защото включват Сребърният пенсионен фонд и фондовете за АЕЦ "Козлодуй".

За какво ще се тегли новият дълг?

Новият дълг е необходим за покриване на погашения по текущ публичен дълг (2.2 млрд. лв.), за финансиране на очаквания дефицит (3.5 млрд. лв.) и за капитализиране на Българската банка за развитие (0.7 млрд. лв.). Остатъкът до 10 млрд. лв., както и парите във фискалния резерв ще се пазят като резерв при необходимост от ликвидност в икономиката, в държавния или в банковия сектор. Причината е, че България е във валутен борд, обясни Владислав Горанов. Това означава, че страната не може да печата пари и да девалвира валутата си, за разлика от повечето държави по света. 

"Стратегията за поддържане на достатъчно фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният резерв смятам за по-удачна", каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос от БСП защо се предлага да се тегли нов заем при положение, че има фискален резерв.

В актуализацията финансовото министерство коригира бюджета като занижава очакваните приходи с 2.44 млрд. лв. и завишава разходите с 1.07 млрд. лв. От тях 1 млрд. лв. са предвидени за изпълнението на схемата за запазване на заетостта "60:40" чрез трансфер към бюджета на НОИ, а 70 млн. лв. ще отидат за допълнителни лихвени разходи, свързани с увеличението на лимита на държавния дълг от 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв.

Заради намалелите приходи и увеличени разходи бюджетният дефицит се коригира от нулев до минус 3.5 млрд. лв. Правителството очаква БВП да отбележи спад от 3% при планиран първоначално ръст от 3.1%. 

БСП: Актуализацията е признание за провал

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува актуализацията като "признание за провал", "празен чек за политическото оцеляване на Борисов и управляващите".

"Подхвърляте числа, без никакви разчети. Заложеният дефицит ще е много повече от 3.5%, както и спадът на икономиката ще е по-дълбок от 3%, нито безработицата ще падне само с 2 процентни пункта", коментира депутатът от БСП Румен Гечев.

ДПС: Ударът върху икономиката ще е по-тежък

"Прогнозата на правителството е оптимистична. Ударът ще бъде по-тежък", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Според него е непрофесионално да се говори за 10 млрд. лв. нов дълг, защото се предлага да се увеличи досегашният таван от 2.2 на 10 млрд. лв., т.е. със 7.8 млрд. лв. повече.

"Ние ще подкрепим така предложеното изменение на държавния бюджет. В условия на тази криза ние отказваме да бъдем несъпричастни с останалите институции", заяви депутатът от ДПС. Единственото нещо, по което можем да спорим с кабинета, но и то е под условие, е дали тези стъпки са достатъчни, посочи Цонев. Според него на този етап те са достатъчни, но периодично ще трябва да се добавят нови мерки.

ГЕРБ: Трябва да имаме буфер

"С тази актуализация се дава сигнал за комфорт", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Ако тези параметри с времето се окажат прекалено консервативни, сме тук, за да ги променим, добави тя. По думите ѝ, в този закон има възможност за сериозен ликвиден буфер, който ще даде на правителството възможност за гъвкавост, да може да реагира, ако е необходимо, за часове. "Не приемам да съберем трохичките по джобовете си, да ги изхарчим днес, и, когато после имаме нужда от пари, да тръгнем да ги търсим неизвестно откъде и на каква цена", подчерта Стоянова.

Патриотите: Кризата ще е тежка

Коалиционният партньор - "Обединени патриоти", застанаха зад предложената актуализация на бюджета. Наясно сме, че трябва да подкрепяме почти всички промени в бюджета, защото правителството има достъп до пълната информация за средствата, които влизат и излизат, посочи Александър Сабанов.

Десетте милиарда, които МС иска днес да гласуваме - трябва да има буфер, на много хора ще дойде ред да се помага, дори след два месеца да свърши епидемията, икономиката ще се възстановява поне шест месеца след това, смята депутатът. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес