Горанов прати в ЕЦБ законовите промени за Банковия съюз

Горанов прати в ЕЦБ законовите промени за Банковия съюз

Финансовият министър Владислав Горанов е изпратил на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ревизираните законови промени, с които България се ангажира да влезе в Банковия съюз.

На 18 юли тази година страната подаде официална заявка за влизане в съюза чрез механизма на т. нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ. Сега за консултация са изпратени и необходимите законови промени, с което се изпълняват всички юридически условия ЕЦБ да разгледа заявката.

В началото на октомври лидерът на "Да, България" Христо Иванов алармира, че Горанов бил оттеглил законовите промени, което блокирало кандидатстването за Банковия съюз. Още тогава Министерството на финансите опроверга сигнала и уточни, че става дума единствено за съгласуване на текстовете с експертите на ЕЦБ и не може и дума да става за блокиране на процедурата.

България ще регламентира в законодателството си правомощия на ЕЦБ да получава информация за състоянието на родните банки, а БНБ ще е длъжна да прилага надзорните разпореждания на Франкфурт. При искане на ЕЦБ Българската народна банка се задължава да налага по-високи капиталови буфери или по-строги мерки за отстраняване на системни рискове.

Урежда се и правомощието на ЕЦБ да проведе предварителен преглед на активите на българските банки. Очаква се самият преглед да се случи през пролетта на 2019 г., като той трябва да приключи до юни-юли 2019 г. По предварителна информация, която не е потвърдена официално, прегледът ще обхване шест от най-големите български банки, сред които УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ и ПИБ.

По план законовите промени, уреждащи надзора на ЕЦБ върху българската банкова система, да бъдат приети от парламента до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?