Горанов представи номинацията на Московски за Черноморската банка

Министър Владислав Горанов представи кандидатурата на Ивайло Московски за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Снимка: МФ

Финансовият министър Владислав Горанов представи кандидатурата на бившия министър на транспорта Ивайло Московски за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

Това става по време на среща на Горанов с президента на банката Дмитрий Панкин, която e първата за двамата, след като руският финансист зае поста през лятото на тази година.

На 20 септември правителството одобри именно Московски да бъде българската номинация за вицепрезидент на банката – пост, който се заема на ротационен принцип. Така, на практика кабинетът бързо намери работа на подалия оставка министър заради трагедията по пътя за Своге, в която загинаха 18 души.

Номинацията на Московски ще бъде разгледана от борда на директорите на ЧБТР през ноември 2018 г.

"Министър Горанов изрази убедеността си, че със своите умения, знания и професионален опит Ивайло Московски ще има положителен принос за развитието на регионалното сътрудничество", посочиха от пресцентъра на финансовото ведомство.

ЧБТР е банката на държавите от Черноморското икономическо сътрудничество. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона.

Ръководството на Черноморската банка се осъществява от президент, главен секретар и трима вицепрезиденти с четиригодишен мандат. Позициите се заемат на ротационен принцип между представители на страните-членки. Институцията финансира регионални проекти от публичния и частния сектор. Членството на България в банката позволява участие при разпределянето на финансовите средства и в избора на конкретните проекти, които ще се реализират.

Проектите в България, финансирани от Черноморската банка, са в размер на над 341 млн. евро, като през последните години има нарастване на активността.

На срещата с Панкин Владислав Горанов оцени високо ролята на ЧБТР за страните от региона.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?