Горанов представи номинацията на Московски за Черноморската банка

Министър Владислав Горанов представи кандидатурата на Ивайло Московски за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Снимка: МФ

Финансовият министър Владислав Горанов представи кандидатурата на бившия министър на транспорта Ивайло Московски за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

Това става по време на среща на Горанов с президента на банката Дмитрий Панкин, която e първата за двамата, след като руският финансист зае поста през лятото на тази година.

На 20 септември правителството одобри именно Московски да бъде българската номинация за вицепрезидент на банката – пост, който се заема на ротационен принцип. Така, на практика кабинетът бързо намери работа на подалия оставка министър заради трагедията по пътя за Своге, в която загинаха 18 души.

Номинацията на Московски ще бъде разгледана от борда на директорите на ЧБТР през ноември 2018 г.

"Министър Горанов изрази убедеността си, че със своите умения, знания и професионален опит Ивайло Московски ще има положителен принос за развитието на регионалното сътрудничество", посочиха от пресцентъра на финансовото ведомство.

ЧБТР е банката на държавите от Черноморското икономическо сътрудничество. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона.

Ръководството на Черноморската банка се осъществява от президент, главен секретар и трима вицепрезиденти с четиригодишен мандат. Позициите се заемат на ротационен принцип между представители на страните-членки. Институцията финансира регионални проекти от публичния и частния сектор. Членството на България в банката позволява участие при разпределянето на финансовите средства и в избора на конкретните проекти, които ще се реализират.

Проектите в България, финансирани от Черноморската банка, са в размер на над 341 млн. евро, като през последните години има нарастване на активността.

На срещата с Панкин Владислав Горанов оцени високо ролята на ЧБТР за страните от региона.

Споделяне
Още от Бизнес

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?