Горанов прехвърля горещия картоф "ББР" на Емил Караниколов

Банката на "едрия бизнес" ще премине към Министерството на икономиката с промени в закона

Горанов прехвърля горещия картоф "ББР" на Емил Караниколов

Финансовият министър Владислав Горанов вади от портфолиото си държавната Българска банка за развитие и я прехвърля на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Това става ясно от решение на Министерски съвет от сряда, с което се предлагат изменения в Закона за ББР с цел прехвърлянето на трезора.

Това е вторият опит на Горанов да се освободи от "горещия картоф". Предишният беше в края на второто правителство на Бойко Борисов, но тогава той не успя, защото времето за прокарването на законодателните промени се оказа недостатъчно.

Официалният мотив за промяната е "по-добра координация на политиките в подкрепа на малките и средните предприятия", които са в ресора на икономическия министър.

По всяка вероятност обаче смяната има и заден план, свързан с публичните скандали около държавния трезор.

Преди два месеца от годишния финансов отчет на банката за 2016 г., публикуван на сайта на финансовото министерство, излезе тревожната статистика, че ББР, чийто основен фокус би трябвало да са малките и средните предприятия, кредитира всъщност едрия бизнес.

Според отчета за 2016 г. 20-те най-големи кредитни експозиции на банката към края на 2016 г. са в размер на 708.8 млн. лв. при общо предоставени кредити и аванси в размер на 731 млн. лв. Това значи, че 20-те най-големи клиента на ББР са получили съответно 97% от всички директно раздадени кредити. Ръководството на банката твърдеше, че формално не е нарушено правилото за насърчаване на МСП, защото де юре почти всички фирми у нас се водят малки и средни.

Оказа се, че в миналото ръководството на банката е отпускало заеми на Делян Пеевски, а в края на 2016 г. то е одобрило огромни кредити в размер на 62 млн. лв. на бизнесмена-политик Георги Гергов чрез "Международен панаир Пловдив". Финансирани са и големи играчи в строителния бранш като "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата (20 млн. лв).

Заради сделката с панаира неправителственият Антикорупционен фонд подаде сигнал до Главната прокуратура.

"Само няколко месеца след отпускане на кредита към Пловдивския панаир, вече има вписани възбрани по дело на частен съдебен изпълнител в Пловдив по искане на частно дружество. Освен това НАП се присъединява като взискател към този иск. Що за документи са представили пред банката тогава от панаира, щом и НАП се присъединява към този иск", коментира главният юрист на фонда Грета Ганева.

Въпреки скандалите с отпускането на едри заеми на ръба на закона, досега властта не е обявила промяна в стратегията на ББР. Не е ясно дали това ще стане и с предлаганите промени в закона за банката или те ще се ограничат само до "прехвърляне на горещия картоф".

Споделяне

Още от Бизнес