Горанов: Раждането и отглеждането на деца не трябва да е мотивирано от социални помощи

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че раждането и отглеждането на деца не трябва да е мотивирано от социални помощи. "За мен броят на децата и отношението към тях не бива да зависи от социалните трансфери, в противен случай къде отива ценността на това да раждаш и отглеждаш дете заради естествените човешки стремления, а не заради някакви социални трансфери. И виждаме, че тези, които най-лошо отглеждат децата си, разчитат именно на тези трансфери", коментира в събота Горанов пред Дарик радио по повод протеста на майки с искане обезщетението за гледане на дете пред втората година да се изравни с минималната заплата.

"Няма еднозначна теза дали това, което се прави през социалната политика, е най-доброто възможно по отношение на раждането и отглеждането на деца, защото виждаме, че точно с тези социални трансфери най-много се спекулира и се раждат деца самоцелно, на които не се осигурява достатъчно качествен начин на живот", заяви Горанов.

"Държавата дава много по отношение на платеното майчинство както по отношение на продължителността, така и по отношение на социалните трансфери, които се правят за отглеждане на дете. Това са възможностите на бюджета, те не са безкрайни, а размерът на сумите, които се отпускат, свързани с бременността, раждането и отглеждането на дете, са от порядъка на около 800 млн. лв. годишно", каза той.

Горанов посочи, че условията на живот, спокойствието и предвидимостта в икономиката са по-важни от социалните трансфери за демографското развитие. ”Годините, в които държавата е вървяла добре, има ръст, независимо от размера на помощите. Обратно, колкото и да са големи трансферите, при криза и при нестабилност, склонността на хората да раждат деца намалява”, мотивира се финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?