Горанов разпоредил проверка на "Азербайджанската перачница"

Поискал обяснение от Калин Митрев, казусът ще бъде разгледан от кабинета утре

Горанов разпоредил проверка на "Азербайджанската перачница"

Министърът на финансите Владислав Горанов е разпоредил проверка във връзка с разкритията, че българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон Калин Митрев, който е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е замесен в мащабна схема за пране на пари, описана като "Азербайджанската перачница" в разследване на в. "Гардиън" съвместно с още 20 световни медии. Това съобщиха от Министерството на финансите в сряда.

"С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от Калин Митрев", заявява Горанов, цитиран в изявлението на ведомството по случая.

"На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък", допълва той.

Разследването на т.нар. "Азербайджанска перачница" разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания по различни канали на стойност близо 2.9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да създава позитивен имидж на страната и да отклонява критиките срещу управлението на президента автократ Илхам Алиев. Азербайджанското правителство е обвинявано за систематично нарушаване на човешките права, корупция и подправяне на избори.

По сметки на Митрев в България и в Швейцария са преведени над 425 000 евро. В публикуваното разследване той обяснява, че получил парите за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co). по думите му става въпрос за напълно законен бизнес, средствата са декларирани в България и са платени данъци върху тях. Митрев казва пред "Гардиън", че не познава цялата схема, както и не му е известен първоизточникът на парите.

"Консултантската ми работа беше прекратена, когато влязох в борда на ЕБВР", допълва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?