Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Горанов с нов проект: Фирмите да декларират покупки над 5000 лв.

Фирмите от региони с висока безработица ще ползват помощ, удължава се обратното ДДС за зърното

2 коментара
Горанов с нов проект: Фирмите да декларират покупки над 5000 лв.

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) ще се връща частично на фирмата за покупки над 5000 лева, ако те се използват за лични и за службени цели едновременно. Това е записано в пакета с данъчни промени, приет от кабинета в сряда. Първоначалната идея на министъра на финансите Владислав Горанов бе този праг да е 700 лв., но след среща с работодатели и синдикати той се отказа. Предлаганият сега праг е по-нисък от договорения преди седмица със социалните партньори - между 35 000 и 50 000 лева.

Така промяната, ако бъде гласувана в парламента, ще засегне много по-голям кръг от активи, отколкото беше очаквано - само скъпи коли и недвижми имоти.

Ако собственикът на фирма иска да си възстанови частично или изцяло данъчния кредит, той ще трябва да подаде по електронен път декларация в Националната агенция за приходите как използва закупения актив. Това трябва да стане преди да започне да използва стоката за различни от служебните цели. Приспадането на ДДС ще става по методика за разпределението на ползването на активите за служебни и лични нужди, която ще определи финансовият министър ..

Мотивите на финансовото министерство за въвеждането на новото правило са "да се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане”.

За намаляване на сивата икономика плащанията в брой ще се ограничат до 5000 лева, което е три пъти по-малко то сегашния праг от 15 000 лв. Ограничението ще важи и за плащания в чуждестранна валута с равностойност 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Предвижда се също така облагане с имотен данък на земеделски земи в строителните граници на населените места, чието предназначение не е променено.

Жилищата в сгради, които са били санирани с държавни средства по Националната програма за енергийна ефективност, няма да бъдат освободени от имотен данък за срок от три до 10 години. Тази преференция им се отнема, за да не ползват двойно подпомагане. Облагата ще продължи да важи за имоти, които са били санирани с лични средства на собствениците им.

Направено е и предложение данъкът върху недвижимите имоти, придобити след крайния срок за плащане на втората вноска – 31 октомври на текущата година, да се заплаща в двумесечен срок от датата на придобиването на имота.

С приетите законови поправки се прецизира освобождаването от плащане на такса смет за храмове молитвени домове и манастири и то ще важи само в случаите, когато тези имоти не се ползват със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност.

Друга промяна предоставя възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. Въвежда се и ред за авансово облагане на доходите от други източници.

Привеждат се в съответствие с правото на ЕС текстовете на закона, относно предоставянето на държавна помощ за регионално развитие за фирмите, работещи в общини с над 25 процента безработица. Те ще могат да се възползват от данъчните облекчения за 2015 г., ако кандидатстват за подпомагането от 1 януари до 29 февруари 2016 г. и имат серитфикат за инвеститор от Българската агенция за инвестиции до 31 март 2016 г.

С данъчните промени се въвежда санкция за кмета на община, която не предоставя на финансовото министерство изискваната от местната власт ежедневна информация за платени данъци и такси.

Проектът предлага и удължаване до 31 декември 2018 г. на срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури.

Предвижда се също така да отпадне възможността петролните бази, зареждащи превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди, да се отчитат по облекчен ред (да не се използват нивомерни системи и електронни системи с фискална памет), ако им е платено по банков път и са отчели продадените количества. Тъй като се установило, че това облекчения води до измами, то ще се премахне и вече петролните бази, ще са длъжни да прилагат общия режим за регистриране и отчитане на доставките/продажбите на течни горива в търговския обект. Ще има шестмесечен преходен период за влизане в сила на изискването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. И какво от това
    #2

    Горанов с нов проект: Фирмите да декларират подкупи над 5000 лв. >> Правилно ли виджат очите ми? То демокрация, демокрация, ама взехме и да узаконяваме тези неща, а? :D

  2. sarnaudkin
    #1

    Прекрасно предложение, което ще доведе до повишена събираемост на ДДС и със сигурност ще намали злоупотребите с него. Да не говорим колко ще улесни стопанските субекти в ежедневната им работа. Поздравления за правителството, а ние да се оглеждаме още по-активно за друга държава, в която да се опитваме да правим бизнес.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.