Горанов се виждал с Божков, но не знаел, че не си плаща данъците

Министърът отвърна, че още не е късно хазартният бос да си плати стотиците милиони на държавата

Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов се е виждал многократно с бизнесмена Васил Божков като представител на едни от най-големите хазартни оператори у нас, но не е знаел, че хазартният бос не плаща на държавата стотици милиони левове данъци и такси.

Това излезе от обясненията в петък на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов по повод изявлението на Божков, че получавал консултации за бизнеса си директно от министъра.

"Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни", коментира пред в. "Сега" премиерът Бойко Борисов. Той не е казал дали ще поиска ли оставката на Горанов.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: "Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта."

Изпълнявайки заръката на Борисов, финансовият министър даде брифинг в парламента. Той не отрече, че се е срещал с Божков, но не носел вина, че бизнесменът не си плаща данъците и таксите. Владислав Горанов каза, че всичките му разговори с Божков са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България.

"Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Аз не нося вина за това, че негови служители заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта, в резултат на което се дължат 700 млн. лева. Ако той, както странно за мен се изрази, е получил такава консултация от мен да не плаща данъци, нека го докаже, и тогава аз ще си понеса своята отговорност, не само политическа", посочи в своя защита Горанов.

По думите му в случая става въпрос за поредния богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези.

"Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев – всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите. Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции за г-н Божков, освен за едно. През всичките години, през които се е занимавал с хазартна дейност, той е плащал по-ниски такси. На мнение съм, че и в момента, ако г-н Божков иска, може да плати дължимите суми. След като заплати тази сума, той ще има и моралното, и нормативното право да претендира за продължаването на своя бизнес", добави Горанов.

Той "препоръча" на всеки бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата, да си плаща данъците и "по този начин няма да изпада в неприятната ситуация да бъде преследван от наказателните власти".

На журналистически въпрос, дали е човек на Делян Пеевски в правителството, Горанов отговори, че това не е вярно и поиска да бъдат посочени негови действия като министър в угода на Пеевски.

Горанов каза, че се е срещал с депутата от ДПС само веднъж през 2010 г. и "всички знаят за тази среща". "Аз мога да кажа много неща за вас, но те да не са верни. Да твърдите, че този е на онзи... Аз съм народен представител от два многомандатни района. Между впрочем, вие също сте се срещали с Пеевски, тук в парламента. То е същото", каза Горанов. 

Горанов допуска, че атаката на Божков може да бъде обяснена с проблемите, които той има с правосъдието у нас. Той направи паралели с поведението на ексбанкера Цветан Василев, който започна да вади мащабни разкрития за политическото задкулисие у нас, след като се заточи в Сърбия заради започналото наказателно производство срещу него.

"Имаше и други хора, които дистанционно от чужбина раздаваха обвинения и твърдяха, че са невинни. Това е нормална и разбираема защитна теза, която е тяхно право. Само да припомня, имаше други български граждани, които се укриват от правосъдието, твърдяха, че са невинни и ще осъдят България чрез Оманския фонд. Нищо подобно не се случи. Говореше се, че БТК няма никаква връзка с КТБ и тя не дължи пари. Оказа се всъщност, че ги дължи", заяви Владислав Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?