Горанов: Слабостите в акцизната система, засечени от ДАНС, са отстранени отдавна

Владислав Горанов

Всичките констатации от доклада на ДАНС за слабости в акцизната информационна система на Агенция "Митници" (БАЦИС) са отстранени и то отдавна – още през 2016 г. Това коментира в петък финансовият министър Владислав Горанов. Преди ден прокуратурата се произнесе, че в доклада не се съдържат данни за престъпление и не е образувано разследване.

В търсене на аргументи за вота си на недоверие към правителството, в сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова притопли стария скандал от 2016 г. за евентуални слабости на акцизната система, които позволявали тя да бъде манипулирана. Нинова поиска докладите от проверките, които са от 2016 г., да бъдат разсекретени.

"Докладът посочва възможни слабости на системата, в него няма да видите конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване от плащане на данъци, а само анализ на системата като функционалност и предупреждение за потенциални рискове, които трябва да бъдат отстранени", обясни Горанов.

Той коментира още, че се е учудил защо е решено докладът на ДАНС да бъде секретен.

"Аз нямам никакви притеснения от него – нито преди, нито сега, затова и се обединихме около това, че докладът трябва да бъде показан", каза още Горанов. По думите му препоръките в документа са 9, те са чисто технологични, свързани са със сигурността на системата и с потенциалната възможност за злонамерени атаки отвън тя да бъде манипулирана по някакъв начин.

Според финансовия министър темата "БАЦИС" е част от опита на опозицията да се изпълни със съдържание мотивът за вота на недоверие, което според министър Горанов е доста нескопосан опит. "Аз бих искал да попитам – по време на правителството на тройната коалиция как се е осъществявал въобще контролът по движението на акцизните стоки, защото в първия мандат на ГЕРБ беше създадена системата БАЦИС", заяви Горанов.

Министърът коментира още, че БСП са спестили на обществеността, че по инициатива на Агенция "Митници" е започнала проверката на ДАНС, приключила с въпросния доклад.

"Резултатите на база постъпленията в бюджета опровергават действията на опозицията – 2017 г. спрямо 2014 г. завърши с 6.5 млрд. лв. повече приходи в българския бюджет", каза още Горанов. По думите му от около 27% данъчни приходи като дял от БВП за 2014 г. в 2017 г. страната завършва с 29.5%. "Това нарастване на данъчните приходи в дела на БВП означава само едно – по-голяма събираемост на приходите", твърди финансовият министър.

Той призова да не се търси интрига в доклада на ДАНС.

"За да се спре спекулата по темата БАЦИС, ще предложа на колегите от Агенция "Митници" да възложат и един външен одит, например от "Информационно обслужване", защото въпреки че всеки ден се надгражда системата, киберпрестъпленията са опасност, която се засилва", каза още Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?