Горбачов: Партията на Путин е най-лошият вариант на КПСС

Според бившият съветски президент Михаил Горбачов партията на Владимир Путин "Единна Русия" е ''най-лошият вариант на едновремешната КПСС''.

В интервю за АП Горбачов каза още, че сегашният руски парламент не е независим, а правораздавателна система не съответства напълно на разпоредбите на руската конституция.

Според първия и последен президент на вече несъществуващия СССР икономическата криза е показала необходимостта от смекчаване на капитализма чрез елементи от социалистическата система.

"Американските медии тържествуваха по повод победата в Студената война, че социализмът е свален. Тази болезнена крайна самоувереност доведе до вярата, че нещата винаги ще вървят по този път. Сега всеки учи трудния урок", коментира Горбачов.

По думите му трябва да бъдат преодолени "грешките на свръхпотреблението, на свръхпечалбите" и да се помисли за нови модели на развитие и сътрудничество. Това трябвало да стане чрез Г-20 или други институции.

На въпрос за съдбоносната дата 9 ноември 1989 г., когато пада Берлинската стена, Горбачов каза пред АП, че нито за миг не е помислял да употреби сила, за да спре процесите в Източна Европа и че е било неизбежно да бъдат оставени тези страни сами да изберат пътя си.

Споделяне

Още от Свят