Горбачов ще отбележи 90-ата си годишнина в онлайн платформата Зуум

Михаил Горбачов

Последният съветски лидер Михаил Горбачов се очаква да отбележи днес своята 90-а годишнина в онлайн платформата Зуум (Zoom). Руският президент Владимир Путин междувременно го похвали като изключителен държавник, повлиял на хода на историята, предаде Ройтерс.

Горбачов, който през 80-те години на миналия век се бореше за контрол върху въоръженията и продемократични реформи в СССР, е признат по света за приноса си за приключването на Студената война. В Русия обаче той е критикуван като виновник за болезненото разпадане на Съветския съюз през 1991 г., отбелязва Ройтерс.

Освен това политическото му наследство пострада през последните години поради връщането на отношенията между Вашингтон и Москва до ниските нива от времето на Студената война. Този процес ускори отказването от двустранен договор, забраняващ разполагането по суша на редица видове балистични ракети. Когато Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., американско-руските отношения се влошиха допълнително.

Путин, който се е оплаквал от разпадането на СССР, изпрати на Горбачов поздравителна телеграма, публикувана на уебсайта на Кремъл. "Вие с основание принадлежите към галактиката от ярки, изключителни хора, изтъкнат държавник на нашето време, който е имал забележително влияние върху хода на вътрешната и световната история", пише в посланието.

Руската телевизия РЕН ТВ съобщи, че по случай рождения си ден Михаил Горбачов възнамерява да разговаря чрез Зуум с приятели и политически съюзници.

Последният съветски лидер Михаил Горбачов посреща днес 90-ия си рожден ден под карантина, "уморен", както и целия свят, от ограниченията заради новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на негов представител.

Поздравления по случай юбилея пристигат от целия свят. Руският президент Владимир Путин, американският му колега Джо Байдън и германската канцлерка Англеа Меркел отправиха най-добри пожелания към рожденика, каза говорителят на Фондация "Горбачов" Владимир Поляков. Той отбеляза, че последният съветски лидер е получил огромен брой поздрави.

"(Горбачов) е под карантина в болница до края на пандемията", уточни Поляков. Той подчерта, че юбилярът "е изморен от всичко това, както всички нас".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?