Горбачов след среща с Меркел: Трябва помирение между Русия и ЕС

Бившият съветски ръководител Михаил Горбачов отправи призив за помирение между Русия и Европейския съюз след разговор вчера с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи ДПА.

"Не можем да допуснем да се стигне до появата на нова Стена", каза той след 40-минутен разговор с Меркел, посветен на сегашното напрежение около кризата в Украйна.

Според него всички трябва да положат усилия и да преодолеят съществуващите пропасти.

Според правителствен говорител по време на разговора Меркел от своя страна е изтъкнала голямото значение на германско-руските отношения в дългосрочен план, въпреки всичките различия.

Осемдесет и три годишният Горбачов участва в края на миналата седмица в празненствата в германската столица по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Там той отправи силни упреци към Запада, както и предупреждение за нова студена война в контекста на конфликта в Украйна.

Горбачов се срещна вчера и с бившия канцлер на Германия Хелмут Кол, когото похвали, че е "уникална личност" с "невероятна воля". Някогашният съветски ръководител също така бе удостоен от пенсионерската организация на партията на Меркел с почетен медал за заслуги за помирението и разбирателството между народите.

Председателят на германския парламент Норберт Ламерт на свой ред призова Горбачов в празнична реч да прояви разбиране към позицията на Германия по отношение на кризата в Украйна.

Споделяне

Още от Свят