Гордън Браун очерта “патриотична визия” за Великобритания

Британският министър на финансите Гордън Браун, когото премиерът Тони Блеър назова за свой наследник, заяви, че е нужен нов “стил” на политика, за да се отговори на предизвикателствата през следващите 10 години.

Той очерта “патриотична визия” за управлението, включваща “отговорни, активни граждани”.

Браун обеща да реформира системата на държавното управление, когато заеме премиерския пост. Той възнамерява да даде по-големи пълномощия на народа и парламента, предаде Франс прес.

Браун потвърди, че ще предостави законодателно право за приемането на решения за участието на страната в бойни действия, като обясни, че по негово мнение кабинетът може да не се съобразява с парламента само в случай на “извънредна ситуация”.

През следващото десетилетие Великобритания има да решава по-различни задачи – сигурността, защита на околната среда и противопоставяне на бързо развиващата се азиатска икономика, каза Браун. Освен това приемникът на Блеър възнамерява да отдели особено внимание на повишаването на качеството на образованието, за не изостава страната му от Индия и Китай.

През есента на 2006 г. Блеър официално призна, че вижда Гордън Браун като свой наследник на премиерския пост и председател на Лейбъристката партия. Към този момент не е известно кога Блеър ще подаде оставка, но е ясно, че това ще стане преди изтичане на сегашния му мандат. Най-вероятно оставката ще бъде подадена през лятото на 2007 г.

Запитан кога ще поеме двата поста, Гордън Браун заяви в неделя пред ББС, че не е той човекът, който ще направи подобно съобщение или ще вземе това решение.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?