Гордън Браун пое партийното лидерство от Блеър

Гордън Браун пое партийното лидерство от Блеър

Гордън Браун бе избран за нов лидер на британската Лейбъристка партия. Това стана на извънредна конференция на управляващата във Великобритания политическа сила, провела се в Манчестър, предадоха световните агенции в неделя.

56-годишният Браун, който е шотландец, официално замени като лидер на лейбъристите Тони Блеър, който оглавяваше партията от 1994 г. насам.На 27 юни ще поеме и премиерския пост.

Блеър отбеляза, че Браун има всички качества и се очертава да бъде велик премиер, когато поеме и министър-председателския пост в сряда.

Браун от своя страна похвали Блеър, но каза, че смята да промени партията, за да посрещне очакванията на избирателите.

"Със смиреност, гордост и огромно чувство за дълг, приемам привилегията и огромната отговорност да ръководя нашата партия и промяната на страната4,  каза Браун. Той благодари на Блеър за неговото ръководство, което е направило "Великобритания по-силна, по-толерантна, просперираща и по-почтена".

Той отбеляза, че смята на даде на партията не само линия на политиката, но и душа, предаде ББС.

Решен съм да съчетая икономическия напредък и социалната справедливост, подчерта Браун. Той обеща радикални реформи за справяне с бедността и подобряване на здравеопазването.

В областта на външната политика Браун предупреди, че екстремизмът по света не може да бъде победен само с военна сила. Става дума и за борба на идеи и идеали за сърцата и умовете на хората, тук у дома и по света, аргументира се той.

Браун определи като ключово решаването на израелско-палестинския конфликт въз основа на разделянето на две държави. То става все по-належащо с всеки изминал ден, предупреди той.

Министърът на финансите бе единственият кандидат и избирането му бе очаквано.

По-голяма неяснота имаше около гласуването за нов заместник-лидер на лейбъристите. След крайно оспорвана надпревара на петия тур бе избрана Хариет Харман. Тогава тя получи 50,43 процента от гласовете, а съперникът ѝ - министърът на образованието Алън Джонсън - 49,56 на сто.

56-годишната Харман, която е държавен министър в министерството на правосъдието, ще поеме поста от Джон Прескот. На 27 юни тя ще стане и заместник министър-председател, когато Прескот се оттегли от вицепремиерския пост заедно с Блеър.

Докато течеше конференцията на Лейбъристката партия, хиляди демонстранти поискаха от бъдещия премиер да изтегли британския контингент от Ирак до сто дни. Организаторите от коалицията "Спрете войната" освен това призоваха Браун да изключи възможността за нанасяне на военни удари срещу Иран и да се разграничи от политиката на Съединените щати.

"Тук сме, за да кажем довиждане на най-опасния и най-войнолюбив министър-председател в съвременната история на Великобритания и да поискаме той да отнесе със себе си и своята политика", обясни председателят на движението Андрю Мъри. Той подчерта, че папата може и да прости на Тони Блеър, но британският народ - не.

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?