Гордън Браун предлага световен финансов надзор

Британският премиер Гордън Браун предложи създаването на световен надзор на финансовата система, съобщиха информационните агенции в петък.

"Имаме международна финансова система, но досега липсва координиране или надзор в световен мащаб, а има само национални надзорни структури", заяви Браун на пресконференция по време на световния икономически форум в Давос.

Според британският премиер една от основните задачи е да се създаде "система за бързо предизвестяване на всички континенти" и да бъде подменено "сегашното слабо хармонизирано регулиране".

Предложението е насочено към предстоящата на 2 април в Лондон среща на страните от Г-20, посветена на мерките за предотвратяване на бъдещи финансови кризи.

"Всички големи реформи трябва да бъдат предмет на споразумение през идните седмици, на срещата на високо равнище на Г-20 през април", допълни Браун.

По-късно в изказване пред форума в Давос германският канцлер Ангела Меркел предложи да се създаде Съвет на ООН за икономика, по аналогия със Съвета за сигурност.

Меркел се присъедини към оценката, че кризата е откроила необходимостта от по-добра координация на международно равнище, и призова за изработване на харта за глобалния икономически ред. Според Меркел това може да доведе дори до учредяване на Съвет на ООН за икономика, така както след края на Втората световна война е бил създаден Съвет за сигурност.

Г-8 няма да е достатъчна, но Г-20 е добър формат за обсъждане на харта за глобалния икономически ред, отбеляза германският канцлер. Тя допусна, че тази група, която за момента заседава на равнище министри на финансите, може да се събере за целта и на среща на върха.

Г-20 обединява страните от Г-7 - Съединените щати, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия, плюс Европейския съюз, Русия, Китай, Индия, Австралия, Южна Корея, Мексико, Саудитска Арабия, Турция, Индонезия, Република Южна Африка, Бразилия и Аржентина.

Споделяне

Още от Свят