Гордън Браун: Руският разузнавач Литвиненко е убит по заповед на Кремъл

Бившият британски премиер Гордън Браун

Убийството с радиоактивен плутоний на избягалия във Великобритания руски разузнавач Александър Литвиненко в Лондон е било "наредено от най-високо място". Това твърди в новата си книга "Великобритания: Водеща, а не напускаща" бившият премиер на страната Гордън Браун.

Правителството е имало информация и за друг опит за убийство на британска територия, подготвяно от Кремъл, пише Браун в книгата си, която излиза в навечерието на референдума на 23 юни за или против оставането на страната в Европейския съюз.

Лондонският в."Гардиън" цитира откъси, в които Браун казва, че ликвидирането на Литвиненко е създало остър проблем с руския президент Владимир Путин.

"Ясно осъзнавахме, че убийството е по заповед от върха () и беше ясно, че са възможни и други убийства на британска територия. Вярвахме, че се планира едно ново покушение. Товадоведе до дипломатическа криза, която е характерна за отношенията ни с Русия до днес.", пише Гордън Браун.

Литвиненко бе отровен по време на среща с двама руснаци през ноември 2006 г. от изсипаният в чая му изотоп.

Гордън Браун стана премиер през юни 2007г. и почти веднага се сблъска с отказа на Москва да предаде за разпитАндрей Луговой, един от двамата заподозрени извършители на покушението.В отговор Браун експулсира четирима руски дипломати, а Москва отвърна с контамярка.

В книгата си бившият британски премиер пише, че е съгласен с извънсъдебното разследване, ръководено миналата година от сър Робърт Оуен, което е стигнало до извод, че Путин и началникът на Федералната служба за разузнаване на Русия "вероятно са одобрили" ликвидирането на Литвиненко с полоний.

През юли 2007 г. Скотланд Ярд арестува чеченец, заподозрян, че е в Лондон, за да убие олигарха Борис Березовски, но не е ясно дали той е бил мишената на второто покушение, за което говори Гордън Браун.

Березовски бе открит мъртъв в къщата на бившата си съпруга през 2013 г. Все още няма окончателно заключение за причината за смъртта му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят