Гордън Браун: Руският разузнавач Литвиненко е убит по заповед на Кремъл

Бившият британски премиер Гордън Браун

Убийството с радиоактивен плутоний на избягалия във Великобритания руски разузнавач Александър Литвиненко в Лондон е било "наредено от най-високо място". Това твърди в новата си книга "Великобритания: Водеща, а не напускаща" бившият премиер на страната Гордън Браун.

Правителството е имало информация и за друг опит за убийство на британска територия, подготвяно от Кремъл, пише Браун в книгата си, която излиза в навечерието на референдума на 23 юни за или против оставането на страната в Европейския съюз.

Лондонският в."Гардиън" цитира откъси, в които Браун казва, че ликвидирането на Литвиненко е създало остър проблем с руския президент Владимир Путин.

"Ясно осъзнавахме, че убийството е по заповед от върха () и беше ясно, че са възможни и други убийства на британска територия. Вярвахме, че се планира едно ново покушение. Товадоведе до дипломатическа криза, която е характерна за отношенията ни с Русия до днес.", пише Гордън Браун.

Литвиненко бе отровен по време на среща с двама руснаци през ноември 2006 г. от изсипаният в чая му изотоп.

Гордън Браун стана премиер през юни 2007г. и почти веднага се сблъска с отказа на Москва да предаде за разпитАндрей Луговой, един от двамата заподозрени извършители на покушението.В отговор Браун експулсира четирима руски дипломати, а Москва отвърна с контамярка.

В книгата си бившият британски премиер пише, че е съгласен с извънсъдебното разследване, ръководено миналата година от сър Робърт Оуен, което е стигнало до извод, че Путин и началникът на Федералната служба за разузнаване на Русия "вероятно са одобрили" ликвидирането на Литвиненко с полоний.

През юли 2007 г. Скотланд Ярд арестува чеченец, заподозрян, че е в Лондон, за да убие олигарха Борис Березовски, но не е ясно дали той е бил мишената на второто покушение, за което говори Гордън Браун.

Березовски бе открит мъртъв в къщата на бившата си съпруга през 2013 г. Все още няма окончателно заключение за причината за смъртта му.

Още по темата
Още от Свят

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?