Гордън Браун твърди, че Пентагонът е подвел Лондон за войната в Ирак

Гордън Браун

Бившият британски премиер Гордън Браун твърди в свои мемоари, че Пентагонът е подвел Великобритания при вземането на решението за войната в Ирак, предаде БНР.

Браун, който по време на събитията беше министър на финансите, твърди, че тогавашния премиер Тони Блеър е използвал тезата, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване, за да отстоява нуждата от присъединяването на Великобритания към военните действия.

Американското министерство на отбраната е знаело, че Саддам Хюсеин няма такива оръжия, но е не е информирало за това Великобритания, твърди Гордън Браун, цитиран от националното радио.

Бившият премиер заявява, че тайният доклад на американското разузнаване за Ирак никога не е бил предоставян на Великобритания и че, ако това бе станало, събитията е нямало да се развият по този начин.

Гордан Браун допълва, че показанията, които дава, никога не са били обект на разследването на "Комисията Чилкът", която заключи, че Великобритания е избрала да се присъедини към инвазията в Ирак преди да са били изчерпани всички мирни опции за разоръжаване.

Политическите наблюдатели посочват, че намесата на Браун в случая, ще поднови дебата за британското решение за присъединяване към предвожданото от американците нахлуване в Ирак през 2003 г.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?