Гордън Браун встъпи на поста премиер на Великобритания

Гордън Браун встъпи на поста премиер на Великобритания

Лидерът на Лейбъристката партия Гордън Браун вече е новият премиер на Великобритания след като в сряда бе натоварен от кралицата да формира ново правителство, съобщава ББС. Позирайки пред медиите пред новия си дом на “Даунинг стрийт” 10 заедно с жена си, човекът, който бе партиен заместник на Тони Блеър в продължение на 10 години заяви: “Нека работата по промените започне”.

Неговите приоритети ще бъдат образованието, здравеопазването и връщането на доверието в политиката. Той поема поста от Тони Блеър, който успя да се задържи на него в продължение на 10 години. За първи път от 17 години в страната се случват промени на лицата на “Даунинг стрийт”, без преди това да са проведени парламентарни избори.

Очаква се първите смени в кабинета да станат ясни в четвъртък. Браун бе виждан в политическите среди на страна като неофициален министър-председател в режим на изчакване през последните десет години. Най-накрая той получи своя шанс, когато Блеър реши да се оттегли след изкарването на три мандата.

Почти без опозиция той застана начело и на Лейбъристката партия в събота. Очакванията са Тони Блеър да влезе в новата си роля на посланик за Близкия изток на т.нар. квартет – САЩ, ЕС, Русия и ООН. Когато напускаше досегашния си премиерски дом Блеър не каза нищо на медиите, но неговата съпруга Чери се усмихна на репортерите, помаха им и им каза, че няма да ѝ липсват.

По време на последното си официално явяване пред Камарата на общините, Блеър обра овациите на почти всички нейните членове без значение на политическата сила.

Той от своя страна ги поздрави за “благородната” работа и добави, че “желае на всички, приятели или врагове, всичко добро”. Освен това Блеър отдаде почит за всички загинали войници в Ирак и изрази съжаление за онези, които срещат трудности в този момент.

Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън поздрави за “забележителното постижение” на Блеър, че е успял да се задържи на поста в продължение на 10 години, за постигнатия в Северна Ирландия мир и за ролята му в създаването на един развиващ се свят, който ще “устои”. Той му пожела успех във всяко едно начинание, в което ще впусне за в бъдеще.

Блеър благодари на Камерън за признанието и добави, че тъй като не може да пожелае на лидера на торите политическо благоденствие, желае всичко най-хубаво на него и семейството му.

При встъпването си на поста Браун призна, че темата Ирак е разделителна за неговата партия и за цялото общество и обеща да научи уроците, които трябва да бъдат научени.

Споделяне

Още от Свят