Гореща вълна мъчи най-северните части на Европа

Гореща вълна мъчи най-северните части на Европа

След най-горещия месец юни в историята на метеорологичните статистики във Финландия и в някои райони на Швеция, температурите от неделя граничат с абсолютни рекорди в Големия север на Европа. Там температурите варират между 30 и 35 градуса по Целзий, предаде Франс прес.

В Кево, съвсем на север във Финландия, бяха отчетени 33,5 градуса по Целзий. Това е най-високата температура, отчетена в тази част на страната, от рекорда от 34,7 градуса по Целзий през 1914 г.

На национално ниво месец юни е бил най-топлият във Финландия от началото на воденето на подобни статистики там през 1844 г. Средната температура е била 16,5 градуса по Целзий и така беше подобрен рекордът за юни, поставен през 50-те години на миналия век.

В съседна Швеция юни беше отново най-топлият месец, регистриран някога в Стокхолм (средно 19,3 градуса по Целзий). Така бяха подобрени рекордите от 2018 г. и 2019 г. в тази насока.

На национално ниво юни 2021 г. е бил третият най-топъл месец юни, откакто се водят подобни статистики.

В Норвегия бяха регистрирани вчера 34 градуса по Целзий в Салтдал, в окръг близък до полярния кръг. Това е най-високата температура, отчетена в страната от началото на годината. Тя е само с 1,6 градуса по Целзий по-малка от абсолютния национален рекорд.

В много места на Норвегия бяха регистрирани образно казано "тропически нощи". Това означава, че температурите не спадат под 20 градуса по Целзий.

Споделяне

Още от Европа