Гореща вълна, наречена "Луцифер", обхвана Южна и Източна Европа

Гореща вълна, наречена "Луцифер", обхвана Южна и Източна Европа
Рекордни горещини предизвикаха пожари в редица страни на Балканите, а в Румъния взеха втора жертва в рамките на два дни, съобщиха информационните агенции.
 
Температурите на много места превишиха 40 градуса, което накара властите в десет страни, включително Сърбия, Босна, Хърватия и Румъния, да обявят червен код за опасни метеорологични условия.
 
Горещата вълна, която засегна най-силно Италия и страните на Балканите, но също и южните части на Полша, беше наречена "Луцифер", отбелязва Ройтерс.
 
Множество пожари обхванаха гори и храсти в Босна, Хърватия, Сърбия и Албания. В Хърватия електропреносната мрежа е затруднена в резултат на рекордното потребление на ток заради климатиците.
 
Черногорските метеоролози съобщиха, че температурите са достигнали 42 градуса. В Белград на обяд са измерени 39 градуса на сянка, а службата за бърза помощ се е намесила над 30 пъти, съобщи БТА. 
 
В Румъния двама мъже от североизточния окръг Яш бяха приети в болница в критично състояние, след като работили на полето. Единият по-късно почина. Вчера в източния град Галац 60-годишен мъж е колабирал на улицата и е получил фатален сърдечен удар заради горещината.
 
Един човек е починал от жегите и в Полша.
 
Гърция, която се бори с десетки пожари, някои от които запалени умишлено, изпрати два самолета за гасене на пожари в съседна Албания, където огънят бушува на трудно достъпен терен.
 
Над 300 пожарникари и войници се опитват да овладеят 75 пожара в Албания. Страната вече поиска спешна помощ от Европейския съюз.
 
В Италия производителите на грозде започнаха да събират реколтата седмици по-рано от обичайното заради опасения, че прекомерните горещини може да съсипят гроздето.
 
Служителите в зоологическата градина в Будапеща осигуриха огромни ледени блокове, за да охлаждат двете полярни мечки, а за храна им бяха поднесени ледено студени дини. 
 
Регулировчик от Белград заяви за Ройтерс, че само за два часа от дежурството му е видял четирма души да припадат на улицата от изтощение в резултат на жегата. 
Изключително горещото време се очаква да продължи и през уикенда преди леко захлаждане в началото на следващата седмица и нова гореща вълна след това, прогнозират метеоролози, цитирани от ДПА.
Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?