Горещините на Балканите продължават

Горещини измъчват жителите на Балканите през последните дни, а най-топло е в Турция, където в някои райони термометрите вчера показваха температура от над 50 градуса, съобщават местните медии. Жегите станаха причина и за разпалването на горски пожари, с които се борят пожарникарите на различни места на полуострова.

Цяла Турция е под влиянието на гореща вълна, нахлула от Северна Африка. В популярния с курортите си турски окръг Анталия вчера по обяд беше измерена рекордната температура от 52 градуса, съобщава в. "Заман". Турски медии публикуваха снимки, на които се вижда горещият въздух, надигащ се от асфалта. Мъчителна е и високата влажност, която прави жегата още по-непоносима.

Горещините превърнаха много градове в Южна и Югозападна Турция в призрачни места, съобщава "Уърлд булитин". В Мерсин термометрите отчитаха 48 градуса. Над 40 градуса скочи през уикенда и живакът в окръзите Адана и Анкара. За днес обаче прогнозата е по-благоприятна с очакван спад на температурите от няколко градуса.

Живакът в Кипър обаче се е покачил и днес и температурите на средиземноморския остров се очаква през деня да достигнат 42 градуса, съобщават медиите. Според синоптиците тези температури са с около седем градуса над нормалните за сезона. Висока е и влажността на въздуха. Относително по-ниски са температурите по кипърското крайбрежие. В следващите дни отново ще е горещо, а захлаждане се очаква едва в четвъртък, казват метеоролозите.

Гърция също и днес е в плен на непосилни горещини с рекордни температури от 43 градуса. Властите бият тревога за повишен риск от пожари в страната, съобщиха гръцките медии. В гориста местност в района Св. Константин на гръцкия о-в Кефалония бушува пожар, в чието гасене участват два самолета, един хеликоптер, пожарникари и пехотна част.

Червен код е обявен за Солун, Халкидики, (гръцка) Македония, п-в Пелопонес, островите Корфу, Левкада, Кефалония, Итака и Закинтос. Заради жегата Акрополът е бъде затворен днес след 14 ч.

Европейският механизъм за гражданска защита координира осигуряването на помощ за Черна гора в борбата с горските пожари, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. Страната е поискала в събота подкрепа за гасенето на пожарите в северните райони. Молбата е била предадена на 32 държави в Европа, като е осигурена помощ от Хърватия, се отбелязва в съобщението. Загреб изпраща два вертолета с екипажи в засегнатите от огъня зони.

В южната част на Румъния температурите през почивните дни се движеха между 39 и 41 градуса, а на румънското черноморско крайбрежие бе регистриран рекорден брой посетители за този сезон - 120 000, съобщава Аджерпрес. В Източна Румъния обаче снощи се разрази буря. Силният вятър в град Бакъу събори покриви, дървета и светофари, а проливен дъжд наводни няколко стопанства. Момче на 12 години загина, след като бе ударено от мълния снощи, докато се прибирало от полето в село в Западна Румъния.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?