Горещините в Австралия взеха няколко жертви

Горещините в Австралия взеха няколко жертви

Горещините в Австралия станаха причина за няколко смъртни случая в югоизточния щат Виктория днес, съобщиха службите за бърза помощ, цитирани от ДПА.

В пет от осемте щата и федерални територии на Австралия температурите се покачиха до над 40 градуса.

От вчера екипите на бърза помощ са реагирали на над 30 сигнала за спиране на сърдечната дейност - значително повече от обичайното. Няколко от тези хора са починали, заяви началникът на бърза помощ в щата Виктория.

"Отдаваме причината на жегата. Тя води до смъртта на тези сред нас, които са уязвими. Жегата убива", каза той пред репортери.

Началникът на щатската бърза помощ обаче не съобщи точен брой на починалите.

Полицията спасила от заключени автомобили общо четири деца , включително 15-месечно бебе, откарано в болница заради получен топлинен удар. Пожарната е гасила около десет пожара в щата, но не е имало опасност за населени места.

Местният вестник "Ейдж" съобщи, че в няколко болници в Мелбърн е задействан жълт код, т. е. изключени са всички светлини и уреди, които не са от жизненоважно значение, за да се пести енергия. През днешния ден, най-горещия за последните две години, температурите в града достигнаха 42 градуса.

На провеждащото се в момента Открито първенство по тенис на Австралия няколко състезатели получиха топлинен удар, включително французойката Ализе Корнет, която имаше нужда от медицинска помощ по време на мача си с белгийката Елизе Мертенс.

В съседния щат Южна Австралия болниците оказаха медицинска помощ на над 50 души поради оплаквания, свързани с жегата. Там температурите достигнаха 46 градуса, а днешният ден беше третият пореден с изключително горещо време.

Няма съобщения за починали хора.

Организаторите на местно любителско състезание по колоездене с хиляди участници бяха принудени да го отменят.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?