"Горещият картоф" с компрометиран член на ВСС е прехвърлен към НС

Въпреки подчертаното нежелание на управляващите за намеса в поредния, но може би най- голям до момента скандал по върховете на съдебната власт, това ще им се наложи. Председателят на правната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) Божидар Сукнаров заяви в неделя, че т.нар. правителство на съдебната власт не може да застави Иван Димов да подаде оставката си като член на ВСС, въпреки че е осъществявал нерегламентирани контакти с разследвания за търговия с магистратски гласове плевенски бизнесмен Красьо.

Въпросът с колегата Димов вече излиза от компетентността на ВСС, тъй като той е избран от Народното събрание и е от парламентарната квота, поясни пред БНР Сукнаров.

В петък ВСС е изпратил на НС решението си Димов и оттук нататък, посочи Сукнаров, има определена процедура, по която депутатите могат да образуват специално производство за евентуално предсрочно прекратяване на мандата на член на ВСС.

Преди това Сукнаров декларира, че ВСС има и волята, и решимостта да освободи съдебната система от магистратите, които я компрометират.

По-рано тази седмица специална комисия на ВСС излезе с шокиращи разкрития за контакти на членове на съвета и на висши магистрати с "черничкия човек с ланците", както още е известен Красьо от Плевен.

Двама от членовете на ВСС, които са засечени с най-многобройни и продължителни телефонни разговори с Красьо, обявиха, че подават оставки, но в крайна сметка това направи само единият, Стойко Стоев, а Иван Димов се отказа.

"Ние направихме този апел и очакваме от колегите, които са поддържали контакти, независимо дали в резултат на тези контакти се е случило или не нещо, сами да си подадат оставката", каза Сукнаров.

Главният прокурор, също член на ВСС, е обещал в най-кратки срокове, вероятно в близките дни, да предостави имената и на магистратите, поддържали контакти с Красьо.

"Комисията по етиката и превенция на корупцията в съдебния съвет ще вземе отношение и евентуално се образуват дисциплинарни производства против тези магистрати...    Тяхното поведение е също толкова укоримо, колкото и на колегите ни от ВСС", каза още Сукнаров.

Той уточни, че не знаят какво е съдържанието на разговорите, водени с Красьо, а имат само "разпечатка колко разговора са се провеждали, с какво времетраене, кои са изхождали от Красимир към магистрата, колко от магистратите към него".

"Значи, те може да са говорили за каквото и да е, това няма абсолютно никакво значение за укоримостта на тяхното поведение", коментира Сукнаров.

По думите му "магистратът не трябва да е вършил каквото и да е, което може да хвърли най-малка сянка на съмнение върху неговата личност като член на съдебната власт. Това е нашето категорично становище, защото обществото, нашето, не би се примирило да предостави съдебната власт в ръцете на лица със спорна почтеност, компетентност или пък дори съмнителни контакти".

Споделяне

Още по темата

Още от България