Горещият картоф с парковете "Витоша" и "Пирин" – за следващите управляващи

Снимка: БГНЕС

Приемането на проектите за нови планове за управление на националния парк "Пирин" и природния парк "Витоша" се прехвърля на следващите управляващи, става ясно от отговори на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на въпроси, поставени от Mediapool.

Така неразрешеният досега проблем, в който се сблъскват бизнес интереси за застрояване и сеч в тези защитени територии, от една страна, и стремежът на природозащитни организации да се съхрани максимално природата там, остава висящ.

Проектите за планове за управление на парковете "Пирин" и "Витоша" са изготвени с европари от старата оперативна програма "Околна среда". Изпълнител е фирмата "Пролес Инженеринг", за която възникваха съмнения, че обслужва интересите на концесионерите на ски зоната в Банско и на ски лифтовете и пистите на Витоша, които са за разширяване на съществуващите съоръжения.

Проектите бяха готови още миналата есен и предадени за одобрение в екоминистерството. Конфликтът между противниците на застрояването и поддръжниците за развитието на ски зоните доведе до това, че в началото на 2016 г. плановете бяха върнати за преработка, тъй като не отговаряха на заданията и МОСВ изрази несъгласие с предвидени строежи в защитените зони.

Всичко това се разигра на фона на наредена от премиера Бойко Борисов в началото на 2015 г. проверка на концесията за ски зона Банско, дадена на дружеството "Юлен", което се свързва с концесионера "Витоша ски" през Първа инвестиционна банка. В резултат междуведомствена работна група предложи на "Юлен" да бъдат опростени всички извършени в националния парк "Пирин" нарушения, да му се позволи да разшири един от лифтовете, а в замяна дружеството да плаща по-висока концесионна такса. Срещу това възразиха екозащитници и граждани, които излязоха на протести. Последва опит за помирителна среща между двете страни, очаквано приключил с неуспех. Решението за това дали спорната промяна на концесионния договор с "Юлен" да се внесе в Министерския съвет остана в ръцете на премиера, който предпочете да протака.

Паралелно се развиваше сагата с проектоплановете за управление на парковете "Пирин" и "Витоша".

След неколкократно връщане от екоминистерството за преработка от изпълнителя и отстраняване на забележките, плановете вече са предадени от "Пролес" и ведомството счита, че може да бъдат внесени за разглеждане във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), съобщиха от МОСВ.

Специализираният орган включва държавни експерти и представители на неправителствени организации, сред които и привърженици, и противници за застрояването на тези защитени територии. От екоминистерството обаче уточняват, че тепърва ще се прави преценка за необходимостта от извършване на екологична оценка на двата плана. Не е ясно колко ще продължи процедурата по самото умуване дали трябва такава оценка, както и самото ѝ изготвяне.

Да се извърши екооценка на плановете за управление на двата парка настояват от екокоалицията "За да остане природа в България", но според тях ако това стане с пари от еврофондовете, ще бъде непозволена държавна помощ. При това положение е пределно ясно, че отиващото си правителство на ГЕРБ няма да се ангажира с каквито и да било решения по казуса, който явно отново ще остане "за после".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес