Гори сметището на Велинград, потушени са пламъците в завод "Арсенал"

сн.:Архив

Сметището на Велинград се е запалило, а екипи на пожарната се борят с пламъците, но са затруднени заради наслоените отпадъци, които са с височина около 20 метра.

Пожарът е започнал в петък. На място са дежурна смяна с пожарникари и един противопожарен автомобил, две водоноски и булдозер, който да подпомага ограничаването на огъня. 

“За да не се допусне разрастването му и прехвърлянето на огъня в горски площи, лесничеи от местното горско стопанство дежурят в близост”, каза говорителят на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов пред БНР. 

Жители на Велинград разказват, че в града се усеща неприятната миризма.

Мобилна станция ще започне замерване на чистотата на въздуха, но според властите няма място за притеснение. Община Велинград е на финала на дългата процедура за рекултивиране на сметището, като в кратък срок очаква и финансирането да бъде осигурено.

Огнеборците са успели да предотвратят разрастване на пожара в гората.

В петък вечерта пламъци обхванаха и старото сметище на военния завод "Арсенал" в Казанлък. Огънят се е запалил сам заради високите температури на производствени отпадъци, напоени с машинно масло. Производственият процес в завода не е бил затруднен.

Два екипа огнеборци успяха да го овладеят за два часа, а през цялата нощ ведомствената пожарна на "Арсенал" обливаше мястото с вода, за да не се възпламени отново.

Сметището се намира далеч от производствените цехове и не е създадена опасност за взрив или за работниците. Не са горели опасни материали, запалили са се битови отпадъци и стари парцали, използвани в производството, които се складирали на определеното място. Не е засечено замърсяване на въздуха над нормите.

За събота в15 области на страната е в сила екстремален индекс за пожароопасност.

Става дума за територии от областите София, София - град, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Благоевград.

Там са възможни бързо разпространяващи се силни пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Споделяне

Още от България