Горичка в Ставропол кръстена на Путин срещу изсичане

Понякога Владимир Путин става едва ли не последна инстанция за хора изпаднали в критични ситуации. Радио “Ехото на Москва” научи, че жителите на град Ставропол в опитите си да спасят от изсичане дръвчетата от един от Мемориалите си, върху който се планира строеж на елитна сграда, са кръстили горичката на Путин. По идея на пенсионери активисти дори се лепят портрети на руския президент. Става дума за Мемориала на жертвите от политически репресии и войните защитници на Ставропол, който се нарича “Студения извор”.

Активисти от съседните жилища вече два пъти са водили дела за законността на планираното строителство. Засега обаче решението е в полза на строителната компания. В момента активистите подготвят жалба до Генералната прокуратура, очакват решението на Върховния съд на Русия и в случай на неуспех смятат да се обърнат към Европейския съд.

Известният журналист Леонид Радзиховский е сигурен, че ставрополските горски защитници се надяват на “чудотворната сила, която излъчва лицето на Путин”.

Радзиховский отбеляза, че засега не е ясно “как традиционните религии смятат да решат този въпрос” обаче е ясно, че “експерименталният факт-чудо се е състоял”.

Това изобщо не е първият случай, когато хора, не получили помощ от местните власти, се обръщат към висшата инстанция, тоест към държавния глава. В резултат те често постигали това, което искали – а рейтингът на Владимир Путин след това, естествено, само нараствал.

Путин е обект на молби от всякакъв род. Най –често, разбира се, това са молби от социален характер. Руснаците не искат много - компютър за училището, понякога жилище за многодетно семейство. Може да се предположи, че в Кремъл се получават чували с писма, адресирани до държавния глава.

Но най-надеждният начин да стигнеш до президента е да участваш в пряката линия, която стана вече традиционна.

През 2003 г. по време на тази пряка линия с Путин Олег Козлов, офицер от дивизията, дислоцирана в Таджикистан и герой на Русия, се оплака, че и до сега няма руски паспорт. “Това, разбира се, е недопустимо”, каза Владимир Владимирович. И след по-малко от седмица подписа указ, даващ гражданство на Козлов.

Доста нашумя и историята на момиче от Биробиджан, което по телефона попита държавния глава защо на Нова година в центъра на града им украсяват изкуствена елха. Това се оказа достатъчно за появата на истинско 20-метрово коледно дръвче.

Може би най-известната молителка е ставрополската пенсионерка Людмила Караченцева от село Дегтяревский. Две години поред по време на “пряката линия” с президента тя умоляваше за прокарването на вода в тяхното села. Така губернаторът на Ставропол Александър Черногоров не получи нов мандат, докато не бъде изпълнено поръчението на Путин.

Други искат само да видят руския държавен глава. През март в Калуга по време на заседание на държавния съвет 14-годишен ученик чака над 6 часа появата на президента без да седне за миг или да отскочи за храна. Попитано от журналистите защо не отива в столовата, момчето отговори, че се страхува да не пропусне Путин и че вече е свикнало да гладува. На репетицията по повод тържественото събитие, то изкарало 8 часа без храна.

Мнозина канят Путин на гости. Държавният глава най-често е канен там, където пътищата са лоши, а улиците са мръсни. Смята се, че визитата на президента е единственият начин да се накарат чиновниците да въведат ред.

В Москва неведнъж са възниквали и продължават да възникват ситуации, в които столичните власти без съгласуване с жителите унижожават зелени площи.

Един от последните скандали е свързан с парка Царицино. Там се планира появата на мрежа от малки елитни хотели. За целта московското правителство е издало разрешение за изсичането в резервата на хиляди дървета и храсти.

Всъщност, префектурата на Южния окръг забрани провеждането на демонстрация срещу изсичането на дърветата в Царицино, позовавайки се на това, че масовите акции са забранени в парковата зона.

Зам.-управителят на Росприроднадзор Олег Митвол смята, че като се вземе предвид накъде отива законодателството в сферата на ползването на природата, украсяването на дърветата с портретите на Путин скоро ще е единственият начин да се защитят зелените зони.

Депутатът от Московската градска дума и ръководител на московската секция на “Яблоко” Сергей Митрохин е уверен обаче, че подобна мярка, за съжаление, няма да спаси дърветата и храстите на парковете от изсичане.

Споделяне

Още от Свят